Cum putem ajuta femeile cu dizabilități să devină mame și să nu moară de cancer de col uterin

În R. Moldova zilnic o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin, iar la fiecare trei zile una dintre ele moare din această cauză. Sunt realități dramatice, care dor. Acum imaginați-vă că majoritatea femeilor cu dizabilități locomotorii nu au acces nici măcar la o diagnoză de acest fel. Și știți din ce cauză? Pentru că majoritatea Centrelor de Sănătate din R. Moldova nu au în dotare fotolii ginecologice adaptate pentru această categorie de populație. Iar din această cauză, Testul de Screening de depistare al cancerului de col uterin se efectuează destul de anevoios. Acum să vă mai dau niște cifre: cancerul de col uterin poate fi prevenit prin efectuarea Testului de Screening al colului uterin o dată la trei ani. Zilnic în R. Moldova peste 700 de femei efectuează acest test și previn maladia.

De ce și femeile cu dizabilități locomotorii să nu aibă acest drept și să nu moară din cauză că nu au depistat la timp cancerul sau nu au prevenit maladia? Din cauza unor fotolii ginecologice neadaptate?! Din cauza banilor care permanent nu ajung în sistemul medical din Moldova?! Și iată așa pierdem, rând pe rând, femeile noastre, mamele noastre…

Pentru că statul de fiecare dată nu are bani pentru sănătatea propriilor cetățeni (pentru că banii ajung în altă parte, nu pentru bunăstarea oamenilor), un grup de moldoveni din diasporă a lansat o campanie de strângere de fonduri  în favoarea fetelor şi femeilor cu dizabilităti.

Cu ocazia Saptămânii Prevenirii Cancerului de Col Uterin în Moldova și a Zilei Internaţionale a Femeii, grupul ”Diaspora Socială” și-a propus, împreună cu Agenția Națiunilor Unite pentru drepturile și sănătatea reproductivă (UNFPA), să ajute femeile cu dizabilităţi și să cumpere fotolii ginecologice adaptate pentru necesitățile lor. În felul acesta, grupul își propune să faciliteze accesul în instituţiile care efectuează Testul de Screening de depistare a cancerului de col uterin.

Potrivit datelor oficiale, în R. Moldova trăiesc aproximativ 187 de mii de persoane cu dizabilități, jumătate dintre acestea sunt femei. Majoritatea s-au pomenit cu handicap pe parcursul vieții.

Un Studiu despre sănătatea reproductivă a femeilor și fetelor cu dizabilități ale aparatului locomotor arată că doar jumătate din femeile cu dizabilități se adresează la medic pentru servicii legate de sănătatea lor sexuală și reproductivă. Și asta pentru că nu există rampe de acces în instituțiile medicale, pentru că personalul medical este total neprietenos, mai este la mijloc și frica de a nu fi luate în derâdere sau de a nu fi discriminate atunci când își exprimă dorința de a merge la ginecolog, de a naște un copil, de a crea o familie. E trist, dar într-o astfel de societate trăim. Cunosc cazuri când medicul, în loc să încurajeze o tânără cu vedere slabă să devină cât mai curând mamă, i-a spus ca mai bine să se abțină, decât să dea naștere încă unei persoane cu dizabilități. Se știe foarte bine că multe din dizabilități nu se transmit ereditar, iar asta medicul era obigat să cunoască. Despre ce fel de respect și bun simț mai putem vorbi…

“Noi suntem triplu discriminate. Suntem femei, avem o dizabilitate și vrem să fim mame. Chiar dacă este un drept al nostru, este nevoie să-l demonstrăm. Avem multe istorii de succes care arată că suntem persoane obișnuite, cu anumite necesități, care dispar într-un mediu incluziv și adaptat nevoilor noastre”, spune Ludmila Iachim, utilizatoare de scaun rulant.

Din cele 62 Centre de Sănătate din ţară care au Cabinete de Sănătate a Reproducerii, doar 17 dispun de fotolii ginecologice adaptate pentru femeile cu dizabilități locomotorii, iar Cabinetele de Examinare Ginecologică Profilactică din  aceste Centre nu au în dotare niciun astfel de fotoliu.

Costul mediu pentru un asemenea fotoliu este de 1700 € .Obiectivul grupului Diaspora Socială este de a strânge bani pentru cumpărarea a 5 astfel de fotolii, la etapa inițială. Acestea vor fi repartizate de UNFPA Centrelor unde la evidență este un număr mare de femei cu asemenea handicap.

Dotarea instituțiilor medicale cu fotolii ginecologice adaptate va oferi o șansa fetelor și femeilor cu dizabilități, de rând cu toate femeile din R. Moldova, să aibă grijă de sănătatea lor sexuală și reproductivă, de fapt este un drept pe care îl are fiecare om.

Să ajutăm aceste femei să își recapete dreptul firesc de a fi mame, de a fi protejate de cancerul de col uterin, să le oferim acestor femei dreptul la o viață normală. Oricine poate contribui cu oricât consideră că poate pentru a compăra fotolii ginecologice adaptate femeilor cu dizabilități.

Donațiile le puteți face aici:

https://www.caritate.md/donations/ajutam-femeile-si-fetele-cu-dizabilitati-sa-fie-femei-si-mame-sanatoase

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii