Cum va vota diaspora la alegerile parlamentare din acest an

Recent, Comisia Electorală Centrală a lansat pentru consultări publice un proiect de regulament în baza căruia vor putea vota cetățenii R. Moldova aflați peste hotarele țării. Cetățenii din diasporă pot veni cu propuneri și recomandări la acest proiect până pe 25 iunie 2018.

În linii mari, CEC propune ca:
1. Actele de identitate în baza cărora să se permită participarea la alegeri în afara Republicii Moldova să fie:
a) paşaportul cetăţeanului Republicii Moldova
b) livretul de marinar

2. Cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot care în ziua alegerilor se vor afla în străinătate se pot înregistra în prealabil, conform procedurii stabilite în Regulamentul privind înregistrarea prealabilă, aprobat prin hotărârea CEC nr. 1568 din 24 aprilie 2018.

3. Organizarea secțiilor de vot suplimentare peste hotarele R. Moldova se stabileşte de Comisia Electorală Centrală, la propunerea Guvernului, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi cu alte autorităţi ale administraţiei publice centrale, în baza informațiilor deținute de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale R. Moldova din țările de reședință, a informațiilor deținute de către autoritățile publice centrale, inclusiv a informațiilor statistice oficiale relevante și în baza înregistrării prealabile a cetățenilor aflați în străinătate și a numărului alegătorilor care au participat la scrutinul precedent.

4. În cazul alegerilor parlamentare, peste hotare se organizează trei circumscripții uninominale în corespundere cu prevederile art.80 din Codul electoral.

5. Cetățenii cu drept de vot care s-au înregistrat în prealabil vor fi informați despre secțiile de votare deschise pe teritoriul țării pentru care s-au înregistrat prin mesaje la adresa de e-mail indicată în formularul declarației de confirmare a înregistrării.

6. Pentru secțiile de votare constituite în afara țării, listele electorale se întocmesc în baza datelor colectate de la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale R. Moldova. În listele electorale se înscriu membrii personalului misiunilor diplomatice și oficiile consulare, precum și membrii familiilor lor.

7. Alegătorii, care nu au fost înscrişi în listele electorale, dar se prezintă la votare în ziua alegerilor se înscriu într-o listă suplimentară.

8. Votarea se efectuează într-o singură zi, între orele 07.00 şi 21.00, ora locală a ţării unde se află secţia de votare. Biroul electoral al secţiei de votare poate decide prelungirea cu cel mult 2 ore a termenului votării pentru a le permite alegătorilor, care aşteaptă să voteze la secţia de votare respectivă, să-şi realizeze drepturile, informînd despre prelungire consiliul electoral de circuscripție şi Comisia Electorală Centrală.

9.Alegătorul care votează în secțiile de votare constituite în afara țării va da o declarație pe propria răspundere că se abţine de la votarea multiplă și că este informat despre răspunderea penală în caz de încălcare a acestei obligaţii.

Proiectul de hotărâre integral îl puteți consulta aici. 

Acestea sunt cele mai importante prevederi care vizează direct procesul de votare în diaspora. Având în vedere problemele grave care au existat în trecut, la alegerile din 2014, din 2016, când mii de moldoveni nu au putut să își exercite dreptul de vot pentru că nu au existat secții de votare suficiente dar și din lipsa buletinelor de vot la secțiile de votare deschise peste hotare, puteți veni cu propuneri/soluții/recomandări pentru a îmbunătăți starea de lucruri. O instituție cum este CEC care anterior nu a făcut nimic pentru a asigura dreptul la vot pentru toți cetățenii R. Moldova aflați peste hotare este pare puțin credibilă pentru diaspora, dar consider că putem face un efort ca să fim auziți și să solicităm condiții mai bune pentru votul din 2018.

Recomandările pot fi prezentate pe suport de hârtie la adresa juridică a Comisiei Electorale Centrale: str. Vasile Alecsandri, nr. 119, mun. Chişinău, MD 2012 sau electronic la adresa de e-mail: [email protected].

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii