Despre unire, în cifre
O cercetare sociologică realizată de Magenta Consulting la comanda Fundației Universitare a Mării Negre (FUMN) în parteneriat cu Realitatea TV din România arată că 28% din populația R. Moldova este total și mai degrabă de acord cu unirea statului cu România – acesta reprezentând nucleul dur al unioniștilor. (fumn.eu)
Mi s-au părut interesante datele, dar și comentariile profesorului universitar, Dan Dungaciu, de aceea vedeți mai jos câteva dintre cele mai relevante cifre și comentarii cu privire la acest sondaj.
45% din respondenți au păreri pozitive despre unificarea Germaniei
52% din respondenți au vizitat România, alții 48% – nu au fost în România
17% – au vizitat România în 2016
22% – au vizitat România în urmă cu 2 ani.
Este un nucleu de 39%, oameni care vizitează România. Ei devin mult mai apropiați și mult mai deschiși la ideea reunificării. Cei care nu au vizitat România nici nu au de unde să afle că ceva bun se întâmplă în România. Prezența mediatică a România în R. Moldova este aproape nulă, explică profesorul universitar Dan Dungaciu la Realitatea TV.
Cetățenia română va ajunge o temă majoră de discuție, consideră Dungaciu.
11% – au declara că au cetățenie română – asta înseamnă vreo 300 de mii.
3% – au depus cereri
16% – planifică să redobândească cetățenia română.
Profesorul Dungaciu spune că vom avea declarați potențiali și reali cam 1 milion de cetățeni români în R. Moldova. Când ai 1 mln de cetățeni compacți la frontierele tale ce faci? Te întorci cu spatele? O să poți să te întorci cu spatele? Va fi o presiune fără precedent, pentru că niciun stat din regiune nu se confruntă cu așa ceva.
28% este nucleul dur al unioniștilor. Sunt oameni care se pronunță total pentru unire sau mai degrabă pentru unire. 28% este punctul de plecare, ei nu au nicio voce publică, niciun partid care să îi reprezinte, sunt doar acolo, în populație, pe care nimeni nu vrea să îi scoată la suprafață. S-ar putea ca cineva să încerce să îi scoată la suprafață în alegeri prezidențiale, spune Dungaciu
36% consideră că singura soluție pentru integrarea în UE este unirea cu România.
Dacă îi întrebi de beneficii, ajungem la 51-52%, un potențial care nu ar trebui ignorat.
51% consideră că viața lor se va îmbunătăți într-o mare măsură, mică sau la fel dacă se produce unirea.
Cît de realistă este reunificarea? Foarte realistă, realistă și mai degrabă realistă – 36%.
Liderii politici asociați cu Unirea sunt Mihai Ghimpu (50%) și Dorin Chirtoacă (16%), iar dintre partide lider este Partidul Liberal cu 52%.
Marea greșeală a PL în acest moment este că nu discută această temă. Dacă PL își va asuma această temă, s-ar putea să avem surprize la alegerile prezidențiale, mai crede Dungaciu.
Cine se opune unirii:
populația din R. Moldova – 45%, principalul obstacol
partidele politice din R. Moldova – 30%
Rusia – 14%
UE, SUA – 2%
Ce percepe cetățeanul R. Moldova este că Unirea nu se va întâmpla pentru că nu vrea populația și partidele politice din R. Moldova.
Mai multe detalii aici.