Deja de mai bine de 10 ani, fiecare al doilea moldovean moare din cauza bolilor de inimă. Sunt cifre alarmante, dar se pare că pe nimeni nu mai interesează sau nu mai șochează. Nu doar autoritățile, dar și oamenii sunt responabili de sănătatea proprie. Neglijența multora pur și simplu i-a băgat în mormânt.
Nu ne pasă ce mâncăm, servim alcool peste măsură, nu facem mișcare, credem că munca la sapă înseamnă sport sau condiție fizică bună, dar nu este așa. Ne adresăm târziu la medic, unde nu ni se stabilește corect diagnoza din cauza lipsei aparatajului necesar. O diagnoză incorectă înseamnă și un tratament greșit. Adăugăm aici și medicamentele de proveniență dubioasă și iată acest cerc vicios în care ne învârtim până nu mai avem puteri și cedăm.
Un studiu realizat în 2017 de către Biroul Național de Statistică cu privire la accesul populației la serviciile de sănătate arată că în Moldova practic fiecare a treia persoană suferă de cel puţin o boală cronică. Iar în 2016 în medie, o persoană cheltuia pentru sănătate 147 de lei.
În 2016, în Moldova au murit 38 de mii 490 de oameni, mai mult de jumătate dintre aceștia – din cauza bolilor de inimă. Cel mai grav este că aceste boli de inimă, infarctul miocardic pot fi prevenite, doar dacă statul împreună cu cetățeni ar fi mai responsabili și și-ar consolida eforturile în această direcție.
Este în măsura fiecăruia dintre noi să avem grijă de propria sănătate și să urmăm niște reguli ușoare, dar care pot să ne prelungească viața. În primul rând, aveți grijă ce mâncați.
1.Alimentația este esențială pentru sănătatea noastră. Asta înseamnă cât mai puține grăsimi animale și cât mai multe legume, fructe şi cereale integrale. Reduceți mesele ”supraetajate” și pline cu de toate la zile de naștere, Paște, Crăciun, hramul localității sau hramul satului. E spre binele vostru.
2. Mergeți pentru verificări de rutină la medic, nu doar atunci când aveți dureri insuportabile. De regulă, bolile de inimă nu provoacă mari dureri, dar pot fi fatale.
3. Faceți mișcare, exerciții fizice constant. Nu săpatul și prășitul în grădină înseamnă exerciții fizice, dar plimbările de cel puțin 30 de minute pe zi, alergat sau bicicletă.
4. Renunțați la fumat și la fumătorii din jurul vostru. Dacă voi nu fumați, iar prietenii din jur da, să știți că oricum vă este afectat aparatul cardiovascular.
Topul mortalității în R. Moldova este urmat de cancer, bolile aparatului digestiv, accidente, intoxicații și traume. În țara noastră, incidența cancerului glandei mamare ocupă primul loc, iar pe locul 2 se situează cancerul pulmonar.
Și la nivel european, bolile sistemului circulator şi cancerul sunt afecţiunile care ucid cei mai mulţi europeni, potrivit datelor Comisiei Europene. Dar aici se mai adaugă sinuciderile, urmate de accidentele de transport.
La fel și în România, unde principala cauză de mortalitate rămâne boala cardiovasculară. 40 de români mor zilnic din această cauză, ceea ce situează România pe locul doi în UE la această categorie. Țara care se situează pe primul loc în topul ţărilor din comunitate unde se moare din cauza bolilor circulatorii este Bulgaria.
Cancerul ocupă locul doi în topul bolilor care fac cele mai multe victime în secolul XXI, iar Ungaria ocupă primul loc în topul ţărilor din UE unde se moare din cauza cancerului. Cele mai comune forme de cancer au inclus tumorile maligne ale laringelui, traheii, bronhiilor şi ale plămânilor, colonului şi sânului, mai arată datele Comisiei Europene. Dar multe dintre tipurile de cancer pot fi prevenite cum ar fi cancerul pulmonar, mamar, colo-rectal, col şi piele. În R. Moldova din păcate, femeile noastre mor din cauza cancerului mamar pentru că nu se mai poate face nimic, pentru că avem un sistem de sănătate care pur și simplu ne lasă să murim.
În concluzie, îndemnul meu este să aveți grijă de propria sănătate, nimeni nu va face lucrul acesta pentru voi. E mai ușor de prevenit o boală, decât de umblat prin spitalele morții.
Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.
Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu