Plictis și amorțeală la Chișinău pentru parlamentarele din România

Dacă nu aș fi fost jurnalistă, ci doar un cetățean al României cu domiciliul în R. Moldova, aș fi cunoscut foarte puțin despre alegerile parlamentare care vor avea loc la 11 decembrie în România. Nu aș fi cunoscut deloc cine sunt candidații din R. Moldova pentru Senat sau Camera Deputaților din Parlamentul României. Niciun panou electoral. Unde au loc întâlnirile cu alegătorii? Cum sunt organizate? Cum este reflectată această campanie electorală în presa de la Chișinău?

Pentru că există un astfel de vid informațional, UNIMEDIA, prin emisiunea Alb&Negru, pe care o realizez, a decis să dedicăm câteva emisiuni pentru candidații basarabeni înscriși în cursa electorală pentru parlamentarele din România. În felul acesta, ei au posibilitate să își prezinte programele electorale și să expună viziunea lor asupra cooperării dintre cele două state românești, dar și asupra proiectului unirii. Unii candidează pentru Senat, alții pentru Camera Deputaților. Pentru întreaga diaspora românească, de aproape 4 milioane de cetățeni, sunt doar 6 locuri în Parlamentul României, 2 la Senat și 4 în Camera Deputaților. Lupta este destul de crâncenă.

În R. Moldova vor fi deschise, duminică, 11 decembrie, 35 de secții de votare, un număr record de secții de votare deschise până acum pe teritoriul in stânga Prutului. Asta înseamnă că alegătorii basarabeni sunt extrem de importanți pentru politicienii de la București, care speră/cred că vor avea multă sau foarte multă încredere în rândul basarabenilor.

Dar, la o adică, de ce să aibă încredere în liderii politici de la București? În afară de liderul PMP, Traian Băsescu (devenit de curând și cetățean al R. Moldova), cine dintre liderii politici de la București au venit la Chișinău în această campanie electorală să se întâlnească cu alegătorii de aici? Nici Liviu Dragnea, nici Alina Gorghiu, nici Călin Popescu Tăriceanu. Asta să fie atitudinea lor față de basarabeni? Față de proiectul strategic cu R. Moldova? Față de proiectul unirii cu care trâmbițează în campanii electorale?

Atâta timp cât nu avem un răspuns, suntem în drept să luăm în calcul orice scenariu, suntem în drept să îi considerăm ignoranți.

Iată aici lista candidaților basarabeni cap de listă a partidelor pe care le reprezintă în aceste parlamentare:

1. PSD – Veaceslav Șaramet (medic)
2. PNL – Alexandru Barbăroșie (președintele raionului Anenii Noi)
3. ALDE – Corneliu Răduță (medic)
4. PMP – Constantin Codreanu (lider unionist)
5. ANR – Ion Costaș (general în rezervă)

Vă invit să îi urmăriți pe toți acești candidați săptămâna aceasta la emisiunea Alb&Negru, pe UNIMEDIA, ca mai apoi să puteți alege conștient, informat, nu emotiv și în baza populismelor electorale.

Unii dintre ei deja au participat la emisiunea Alb&Negru. Mai jos puteți urmări interviurile:

Articole similare
Comentarii