Muzeul ocupaţiei sovietice, inaugurat în 2015 în incinta Casei Armatei din Chişinău, a fost închis. Cel puțin asta a lăsat să se înțeleagă șeful statului Igor Dodon (care promovează deschis interesele Rusiei în R. Moldova) în cadrul unui discurs rostit la evenimentul dedicat împlinirii a 20 de ani de la înfiinţarea Uniunii ofiţerilor din Republica Moldova, organizaţie condusă de către consilierul său Victor Gaiciuc.
„Este aici ministrul apărării. Trebuie făcut un muzeu bun. Predecesorul său a făcut un muzeu al nu ştiu cărei ocupaţii. El trebuie închis, dacă încă nu a fost. Deja l-au închis? Şi să facem un muzeu de istorie normal, bun, frumos, în care să se regăsească şi drapelul de luptă pe care ni l-a dăruit (Serghei) Şoigu, care s-a aflat aici pe 24 august, în ziua eliberării Moldovei”, a declarat Dodon.
Este un alt exemplu de sfidare a istoriei noastre românești, o desconsiderare a sutelor de mii de victime ale ocupaţiei sovietice din Basarabia.
”Consider că Muzeul Ocupației Sovietice este un loc pe care ar trebui să îl vadă fiecare cetățean al R. Moldova, dar mai cu seamă cel pentru care perioada sovietică a fost cea mai frumoasă din viața sa. Este bine să meargă în acel subsol al terorii și cei care continuă să își vadă viitorul alături de Federația Rusă, țară care a crescut călăi precum Stalin”, scria în 2017 jurnalista Elena Robu pe www.elenarobu.md, după o vizită la Muzeu.
https://www.elenarobu.md/muzeul-ocupatiei-sovietice-sau-despre-cicatricea-din-mintile-noastre/
”Cred că nu doar cei care au trăit în acea perioadă (și care sunt din ce în ce mai puțini), dar și tinerii ar trebui să cunoască adevărul istoric, care din păcate este atât de mult speculat de politicieni în interese înguste, personale sau de partid. Oamenii trebuie să cunoască și consecințele perioadei de ocupație sovietică, pentru că ceea ce suntem azi este în mare parte ceea ce au semănat sovieticii în mințile părinților noștri. Nici cele mai frumoase povești de succes dintr-o Europă înfloritoare încă nu au fost pe deplin suficiente ca să schimbe această mentalitate și să sădească acele semințe de demnitate în mintea moldovenilor.
Bine a spus cine a spus că ”niciun cetățean care-și îndeplinește serviciul în cadrul armatei naționale nu trebuie să fie educat prin simboluri militare sovietice și cu o mentalitate de ”învins” în fața ocupanților”, a punctat jurnalista.