Anka Moldovan, prima româncă aleasă în Parlamentul Madridului

Site-ul life.ro publică un amplu interviu cu românca Anka Moldovan, aleasă în Parlamentul Madridului.  Anka Moldovan a ajuns în Madrid când avea numai trei ani. Un grup de intelectuali români, exilați acolo, au făcut cerere oficială pentru a beneficia de prima biserică ortodoxă românească din Spania, biserică în care să slujească preotul Teofil Moldovan. Arhiepiscopia română a acceptat această cerere, a luat acest preot din Ardeal și l-a trimis la Madrid împreună cu familia sa. Era anul 1979.

Anka Moldovan și-a petrecut toată copilăria mai mult în biserică, printre picioarele părinților ei, printre icoane și înconjurată tot timpul de români. La început mai puțin, iar după Revoluție, din ce în ce mai mult. Și dacă ar fi vrut, deși nu s-a pus nici o secundă problema, nu ar fi avut cum să uite limba și tradițiile românești. În plus, părinții ei, au avut grijă să suplinească educația pe care ar fi primit-o într-o școală românească și i-au predat limba, istoria, geografia, cultura și tradițiile românești.

Ani mai târziu, Anka Moldovan, fiind pasionată de pictură, și-a îndreptat pașii către facultatea de Istoria Artelor și către artele frumoase. Desena de mică, dar la maturitate, din pensulele și culorile ei au început să iasă adevărate opere de artă.

Interviul integral îl puteți găsi aici.

Articole similare
Comentarii