Are oare nevoie actuala guvernare PAS de oameni competenți din diaspora? Ce spun conaționalii noștri din străinătate

Știți, un pic mă supără această divizare a cetățenilor, cei din diaspora și cei de acasă. Cum poți să spui Diaspora veniți acasă, avem nevoie de voi, acest mesaj nu are nici un sens în primul rând pentru că nici ei nu cred în acest mesaj.

Este unul dintre gândurile împărtășite în cadrul unui interviu pentru Portalul Nr.1 al Diasporei ER NEWS de către avocata Violeta Gașițoi, premiată de către ONU pentru excelența sa în apărarea drepturilor victimelor violenței și care se află de câțiva ani în SUA.

Iată ce crede conaționala noastră din SUA, Violeta Gașițoi despre mesajul actualei guvernări către diaspora:

”În Republica Moldova au rămas și mai sunt specialiști buni, la fel cum sunt și în Diasporă. Este corect (ca actuala guvernare – n.r) să îndemne toți cetățenii care corespund condițiilor necesare stabilite prin lege ori regulamente să participe la concurs, este nevoie ca pe candidații din diaspora să îi adapteze ca să le creeze condiții egale cu candidații care se află fizic pe teritoriul țării, dacă chiar se dorește ca să își depună dosarele cei din Diasporă. Nici nu vreau să vă povestesc impedimentele care le-am avut eu, la depunerea dosarului (pentru funcția de avocat al poporului – n.r.) pentru că regulamentul este strict pentru cei de acasă, însă aceasta e o temă aparte.

Divizarea societății noastre vine anume din partea politicienilor și e trist, scopul lor este de a uni societatea și nu de a ne diviza.

Probabil că nici ei nu cred în acest mesaj, dar vor să-și mai mențină votul aici, în diaspora, și peste patru ani. Înțelegem cu toții că acest mesaj vine din cauza că  datorită Diasporei ei au ajuns în legislativ, iar rezultatele au fost peste așteptările lor. Anume cei din Diasporă au avut o doză de încredere în PAS, deși nu atât în PAS au avut încredere, au avut încredere în Maia Sandu. Alegerile au fost câștigate anume prin faptul că majoritatea care mergeau la vot asociau PAS = Maia Sandu. Iar acum, bănuiesc că ei se simt obligați să vină cu aceste mesaje populiste, știind pe de o parte că puțini din diaspora vor candida la aceste funcții, iar cei care vor candida, dacă nu au tangență cu nici o persoană din actuala majoritate politică, nu au nici o șansă”.

Ați înțeles până acum pe ce criterii sunt selectați conaționalii din diaspora care au fost deja numiți în funcții?   

”Nu au fost mulți din diaspora numiți în funcții, dar cei care au fost selectați nu au participat la concursuri, nu îmi aduc aminte să fi fost concursuri pentru acele funcții, poate greșesc. Respectiv, nici nu avem cum să aflăm atâta timp cât procesul de selectare nu este unul transparent.  Pot să fie și persoane competente, dar atât timp cât procesul de selectare nu este transparent, desigur că vor fi blamați de societate”.

Amintim că avocata Violeta Gașițoi a candidat pentru funcția de Avocat al Poporului. Cum a decurs concursul și ce impresii i-a lăsat acesta, citiți în interviul de mai jos:

(Interviu) Violeta Gașițoi despre concursul pentru funcția de avocat al poporului: ”Nu s-a schimbat nimic, exact așa au fost concursurile, în toate timpurile, în toate guvernările”

 

Articole similare
Comentarii