Autoritățile au interzis votarea cu acte expirate în diaspora la alegerile din februarie. Cât costă perfectarea unui pașaport în străinătate

Chestiunea votării cu acte expirate în diasporă sau pe teritoriul R. Moldova a fost dezbătută la fiecare alegeri care au fost organizate până acum fie ele parlamentare, prezidențiale sau locale. Uneori votarea cu acte expirate a fost admisă, alteori a fost interzisă.

În prezent, legislația R. Moldova interzice votarea cu acte expirate în diaspora. Dar avocatul poporului, Mihail Cotorobai, a solicitat magistraților Curții Constituţionale să examineze în regim de urgenţă constituţionalitatea interzicerii votării, pentru moldovenii din diasporă, în baza buletinelor de identitate şi a paşapoartelor expirate. Deocamdată, Curtea Constituțională nu a reacționat.

În aceste condiții, mulți dintre conaționalii noștri stabiliți peste hotare se gândesc să își reînoiască pașapoartele fie în străinătate fie în R. Moldova. Dar ce trebuie să știe conaționalii din diaspora este că taxa pentru pașaportul biometric moldovenesc obținut în străinătate este mult mai mare decât în R. Moldova. În costul pașaportului sînt incluse 3 taxe:

  • Taxa pașaportului stabilită de Î.S. Cris Registru – 850 lei
  • Taxa consulară percepută de serviciul consular (MAEIE) – 40 euro
  • Taxa pentru serviciile aferente percepută de (MAEIE) – variază de la 5-30 euro

Așadar, costurile pentru perfectarea pașaportului biometric diferă de la țară la țară. Iată doar câteva exemple:

În Italia la ambasadă sau la consulate pașaportul se eliberează în 30 zile (cost 136 euro) sau 45 zile (cost 106 euro). Taxele se achită direct pe contul curent al Ambasadei, inclusiv prin transfer bancar (http://www.italia.mfa.md/)

În Spania termenul de procesare completă și eliberare a unui pașaport biometric în străinătate este de până la 80 de zile, în cazul în care se depune la termenul de confecționare în Republica Moldova la 30 de zile. Pașaportul personalizat este ulterior transmis Ambasadei la care a fost depusă cererea, de unde poate fi ridicat personal de titular sau transmis prin poștă (www.spania.mfa.md)

În Germania, taxa pentru perfectarea pașaportului persoanelor cu vîrsta peste 12 ani constituie 109 euro. La rubrica “Scopul transferului” (Verwendungszweck), se va indica obligatoriu următoarele date: “Pașaport + Numele și Prenumele” persoanei pentru care se solicită pașaport” (http://www.germania.mfa.md/pasapoarte/)

În Marea Britanie, taxa consulara urmează a fi achitată prin transfer bancar, ambasada menționând că nu acceptă plata în numerar (http://britania.mfa.gov.md)

În Franța, pentru serviciile consulare puteți plăti cu cardul bancar, cu cecul sau în numerar (http://www.franta.mfa.md)

Pașaportul poate fi solicitat nemijlocit și în Republica Moldova, la Agenția Serviciilor Publice http://www.asp.gov.md/ro Valabilitatea pașaportului biometric este de 10 ani.

Articole similare
Comentarii