De aproape doi ani, omenirea se confruntă cu situație ieșită din comun – pandemia generată de COVID-19. Pentru că sistemele medicale din lume fac față cu greu acestei pandemii, dar și din lipsa de informare sau ignoranță, tot mai mulți oameni, mai ales în R. Moldova, caută să se trateze singuri sau recurgând la sfaturi de la cei care deja au trecut prin această boală. Unii iau antibiotice fără prescrierea medicului, altora chiar medicul le prescrie antibiotice. Mai sunt și din cei care preiau tratamentul altora și îl adaptează la situația lor. Toate aceste cazuri descrise mai sus trebuie evitate la maxim, pentru că nu doar că nu sunt benefice, dar pot să vă afecteze starea de sănătate.
Olga BRÎNZA, cercetător științific la Agenția Națională pentru Sănătatea Publică: Antibioticele nu previn și nu tratează COVID-19, gripa sau virozele.
Problema rezistenței la antimicrobiene este și mai stringentă acum, în timpul pandemiei COVID-19, și reprezintă o amenințare reală la adresa sănătății publice. COVID-19 este cauzat de un virus, nu de o bacterie și, prin urmare, antibioticele nu ar trebui utilizate pentru a preveni sau trata infecțiile virale, cu excepția cazului în care sunt prezente infecțiile bacteriene.
Ce sunt substanțele antimicrobiene?
- substanțe active de natură sintetică sau naturală care ucid sau inhibă creșterea microorganismelor
- acestea includ antibioticele, antiviralele, substante antifungice și antiprotozoale.
Rezistența la antimicrobiene (RAM) este o amenințare globală asupra sănătății, care afectează toate țările, bogate sau sarace. Viteza și volumul călătoriilor, precum și transferurile economice internaționale de forță de muncă, de alimente sau animale, contribuie la apariția și diseminarea rapidă pe întreg globul a microorganismelor rezistente la antibiotice. RAM cauzează deja aproximativ 700.000 de decese în fiecare an, cifrele putând ajunge la 10 milioane decese în 2050 și respectiv la un cost de 100 trilioane de dolari până la acestă dată.
Utilizarea și administrarea corectă și responsabilă a preparatelor antimicrobiene va permite omenirii să beneficieze cât mai mult de eficiența lor, astfel încât să existe posibilitatea de a preveni și trata infecțiile acum, dar și în viitor.
Citește și:
Al doilea studiu despre viziunile comportamentale privind COVID-19 în Republica Moldova, realizat în august 2020, demonstrează că 13,5% din respondenți au utilizat antibiotice în ultimele 7 zile pentru a preveni sau trata COVID-19.
Prin urmare, utilizarea abuzivă a antibioticelor în timpul pandemiei COVID-19 ar putea duce la apariția accelerată și răspândirea rezistenței antimicrobiene.
Dobândirea genelor de rezistenţă: bacteriile pot dezvolta rezistenţă la antimicrobiene prin mutația genelor existente (evoluţie verticală) sau prin dobândirea de noi gene de la alte tulpini sau specii (transfer de gene orizontal). Prin achiziţionarea genelor de rezistenţă se dezvoltă mecanisme ce inactivează sau distrug antibioticul; are loc modificarea situsului-ţintă al antibioticului care reduce capacitatea de legare cu proteinele celulare bacteriene; modificarea căilor metabolice în scopul de a atenua efectul antibioticului; reducerea acumulării intracelulare a antibioticelor prin scăderea permeabilităţii membranei celulare.
Sfaturi pentru utilizarea corectă a antimicrobienelor:
- Antimicrobienele trebuie administrate la interval regulat şi în dozele prescrise.
- Nu distribuiţi antimicrobienele prescrise dvs. altor persoane și nu folosiți cele rămase din prescripţiile anterioare.
- Nu vă trataţi de sine stătător cu antimicrobiene, fără prescripția medicului.
- Nu recomandați altora tratamentul prescris dvs. de medic.
- Antibioticele nu previn și nu tratează COVID-19, gripa sau virozele.
- Rezistența la antimicrobiene duce la creșterea costurilor din sistemul de sănătate.
În cazul în care boala se întinde pe o durată mai mare de timp și tratamentul este mai complex, costurile cresc, respectiv, se mărește și povara fi nanciară suportată de familii și societate. Utilizaţi antibioticele numai atunci când le prescrie medicul.
Măsuri de prevenire a rezistenţei la antimicrobiene:
- Efectuaţi un control medical de specialitate pentru stabilirea naturii exacte a infecţiei (virale sau bacteriene).
- Solicitaţi accesul la antibiogramă, astfel încât să vă asiguraţi că medicul v-a recomandat antibioticul corect pentru eliminarea bacteriei.
- Preveniţi infecţiile prin spălarea frecventă a mâinilor, maximă igienă la prepararea alimentelor, siguranţa apei potabile, evitarea contactului cu persoanele bolnave, a contactului sexual neprotejat, prin imunizarea periodică.
- Renunțați la utilizarea antimicrobienelor pentru stimularea creşterii animalelor.
De reținut: Aproximativ 700.000 de persoane mor în fiecare an din cauza rezistenței la antibiotice și se estimează că până în 2050 această rezistență ar putea provoca mai multe decese decât cancerul. Nu numai bacteriile pot fi rezistente la medicamentele utilizate pentru combaterea infecțiilor, ci și alți microbi, cum ar fi paraziții, virușii și ciupercile.