Câte dosare de redobândire a cetățeniei române sunt examinate în fiecare zi

Comisia pentru cetățenie din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie de multă vreme nu mai face față numărului extrem de mare de dosare de redobândire a cetățenie române venite din R. Moldova. Iată doar câteva cifre pentru a vă da seama de amploarea fenomenului.

În anul 2016, dar și în 2017 numărul de dosare analizate de către Comisia pentru Cetățenie a fost de 6 ori mai mare decât în 2014. Asta înseamnă examinarea a 120 000 de dosare într-un an, cu o medie de 10 000 de dosare pe lună sau de 500 de dosare în fiecare zi lucrătoare. Adevărat că în nicio altă țară din Europa nu mai găsim o asemenea situație. Cifrele au fost prezentate de deputatul Constantin Codreanu, care a cerut dublarea numărului de membri ai Comisiei pentru Cetățenie din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie.

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, Constantin Codreanu i-a cerut ministrului Justiției Tudorel Toader să soluționeze această problemă. ”Soluția stă în decizia ministrului Justiției, Tudorel Toader, care poate dispune suplimentarea cu 20 de posturi, astfel încât eficiența Comisiei să crească de două ori, iar statul român să câștige dublu. De suplimentarea cu 20 de posturi a personalului ANC depinde, dacă vreți, și cota de reprezentare a României în toate structurile europene”, a declarat parlamentarul.

Asemenea probleme în general nu ar fi existat dacă statul român ar fi simplificat această procedură de redobândire a cetățeniei române, adică să se ofere automat descendenților părinții cărora au fost români.
De-a lungul vremii au existat mai multe propuneri legislative prin care să li se recunoască cetăţenia română tuturor celor care au dobândit-o prin naştere în teritoriile care au fost parte integrantă a României până la data de 23 august 1944, precum şi descendenţilor lor până la gradul III. Această lege ar rezolva simplu şi eficient problemele comunităţilor istorice din Basarabia şi Ucraina de astăzi. Dar până acum nu a existat voință politică în acest sens, iar noi, basarabenii, suntem nevoiți să îndurăm frig, ploaie, ger, dar și arșiță pentru depunerea acestor dosare.

Iată câteva exemple cum funcționează legea cetățeniei în alte țări:

Spania: A fost adoptată Legea Memoriei Istorice, menită să reabiliteze victimele Războiului Civil din Spania (1936 – 1939), precum şi pe descendenţii acestora, şi se aplice persoanelor care s-au refugiat în perioada Războiului Civil în statele din America Latină.

Germania: Articolul 116, alin. 1 din Constituţia Germaniei stipulează că: „în afara unei reglementâri legislative contrare, este german, în sensul prezentei legi fundamentale, oricine posedă cetăţenia germană sau a fost admis pe teritoriul Reich-ului German aşa cum exista el la 31.12.1937, în calitate de refugiat sau expulzat de apartenenţa etnică germană, soţ, soţie şi descendenţii acestora din urmă”. Alin. 2 prevede că ,Foştii cetăţeni germani, decăzuţi din cetăţenia lor, între 30.01.1933 şi 08.05.1945, din motive politice, rasiale sau religioase şi descendenţii lor, trebuie să fie reintegraţi la cerere în naţionalitatea lor. Ei sunt consideraţi că nu au fost decăzuţi din această cetăţenie…”.

Bulgaria: Articolul 25 al Constituţiei din 1991 precizează că persoanele de origine bulgară pot dobândi cetăţenia bulgară printr-o procedură simplificată. Articolul 15 al Legii privind cetăţenia bulgară prevede că o persoană „de origine bulgară” poate fi naturalizată fără o perioadă de aşteptare şi fără probarea vreunei surse stabile de venit, fără cunoaşterea limbii bulgare sau dovada renunţării la fosta sa cetăţenie.

Ungaria: Acordă cetăţenie tuturor ungurilor în regim de urgenţă indiferent unde locuiesc acestea. În perioada 2010-2013 Ungaria a acordat 500.000 de cetăţenii ungurilor din Romania, Slovacia, Ucraina, Croaţia.

Polonia: Statutul cu privire la cetăţenia poloneză, modificat în anul 2000, permite descendenţilor polonezilor care şi-au pierdut cetăţenia din motive neimputabile lor între anii 1920 – 1989 să redobândească cetăţenia poloneză fără a ţine cont de criteriile obişnuite de naturalizare, aplicabile străinilor.

Rusia: Potrivit legislaţiei ruseşti în materie de cetăţenie, persoanele ce deţin paşapoarte sovietice le pot schimba oricînd cu paşapoarte ale Federaţiei Ruse, în regim de urgenţă

Și doar la noi încă este destul de anapoda. Întrebarea firească este până când?

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii