În ce condiții s-ar întoarce acasă moldovenii din străinătate

Chiar dacă muncesc în străinătate, conaționalii noștri se gândesc totuși să revină acasă, în R. Moldova. Unii încearcă să pună pe roate mici afaceri, pentru a rămâne în țara lor de origine. Dar corupția este totuși prea mare ca ei să poată activa corect, așa cum au văzut că se întâmplă în statele unde au muncit.

Este și cazul Domnicăi Voinu, originară din satul Mândreștii-Noi, raionul Sângerei, ai cărei feciori, după ce au muncit în Germania și Italia, au deschis în Moldova o fermă de păsări. Doar că nu a fost să fie.

”Acum câțiva ani, feciorii mei mai mari, dar și cu ajutorul meu, am deschis o fermă de creștere a păsărilor. A plecat Viorel acolo, în Moldova, iar Anatolie trimitea bani, dar au activat vreo 8 ani și au înghețat tot… Și-a luat bietul Viorel familia și s-a întors înapoi în Italia, pornind totul de la capăt. În Moldova nu poți face nimic, numai bani cheltuiți, nervi, sănătate…”, povestește Domnica Voinu într-un interviu pentru blogul elenarobu.md.

Acum reprezentanta din diasporă, care de 13 ani lucrează în Italia în calitate de ”badante”, ar vrea să se întoarcă în Moldova, însă după ce va obține pensia statului italian.

”Când am deschis ferma, am crezut că ne vom întoarce cu toții acasă. Dar, acum la ce să mă întorc? La pensia cea mizeră? Mă voi întoarce când voi avea pensie italiană. Măcar să știu că nu degeaba mi-am sacrificat nervii și sănătatea, dar pănă atunci mai am de răbdat și de muncit. Aș vrea ca parlamentarii noștri să guste din ,,pâinea” asta…”, mai spune conaționala din diasporă.

Cel mai mare vis al Domnicăi Voinu legat de viitorul R. Moldova este să se facă în sfârșit schimbarea. ”Vreau să se înfăptuiască UNIREA, iar noi să putem pleca acasă, într-o țară prosperă, lipsită de hoți și haita lor. Vreau să îmi cresc cei 11 nepoți (al 12-lea e pe drum) în pace și liniște la casa mea”, a povestit moldoveanca.

Interviul integral îl puteți citi aici.

Conațională din diasporă: Prea greu se face banul în străinătate

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii