Cele mai importante evenimente politice care au marcat anul 2016

Anul 2016 care iată se încheie nu a fost ușor. S-au întâmplat multe evenimente care au dat peste cap scenariile politice. Lupte, intrigi, jocuri murdare, provocări, reforme bifate, legi favorabile unora. Și cu siguranță din tot acest terci politic doar cerățeanul a fost cel mai dezavantajat, neajutorat, umilit și sărăcit.

Iată mai jos cele mai importante evenimente politice ale anului 2016, prezentate în ordine cronologică. Importanța acestora rămâne la latitudinea fiecăruia dintre noi.

4 ianuarie – Din lipsă de cvorum în Parlament, premierul desemnat de președintele Nicolae Timofti, Ion Sturza nu este votat în această funcție.

13 ianuarie – Vlad Plahotniuc este propus candidat pentru funcția de premier, Timofti respinge candidatura

20 ianuarie – este învestit Guvernul Filip, pe fundalul unor proteste din fața Parlamentului. Oamenii au reușit chiar să intre în clădirea Legislativului, blocând accesul la ieșire a deputaților. Liderul PL, Mihai Ghimpu este rănit la cap în urma altercațiilor cu oamenii înfuriați. Membrii cabinetului Filip depun jurământul la miez de noapte.

25 februarie – a fost votată Legea cu privire la procuratură în lectură finală

4 martie – Curtea Constituțională decide schimbarea procedurii de alegere a șefului statului și anume revenirea la votul direct

11 martie – Sergiu Cioclea este ales guvernator al Băncii Naționale, cu votul a 61 de deputați

30 martie – Comisia Electorală Centrală respinge inițiativa de organizare a unui referendum republican privind procedura de alegere a șefului statului

24 aprilie – Chișinăul este cuprins de proteste organizate de Platforma DA ca urmare a deciziei CEC

15 mai – constituirea oficială a Partidului Acțiune și Solidaritate

15 mai – Maia Sandu a fost aleasă președintă PAS pe o perioadă de 10 luni

17 iunie – a fost votată în Parlament o nouă componență a Comisiei Electorale Centrale, președintă a fost aleasă Alina Rusu

18 iunie – Viorel Cibotaru este ales în funcția de președinte al PLDM

24 august – prima tranșă din împrumutul de 150 de milioane de euro oferit de Guvernul României a ajuns la Chișinău

30 septembrie – se dă startul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale

15 octombrie – PPDA, PAS și PLDM fac anunțul cu privire la candidatul unic pentru prezidențiale. Aceasta este Maia Sandu.

26 octombrie – Marian Lupu se retrage din cursa electorală

30 octombrie – alegerile prezidențiale. În cursă s-au înscris 12 concurenți, dar au rămas 9.

13 noiembrie – turul doi al alegerilor prezidențiale. Bătălia se dă între Igor Dodon și Maia Sandu. Câștigător este liderul PSRM, Igor Dodon. Voturile s-au distribuit în felul următor: Maia Sandu – 766,593 sau 47,89%, iar Igor Dodon – 834,081 sau 52,11%

21 noiembrie – pentru prima dată în istorie diaspora dă în judecată statul R. Moldova. Într-un final, CSJ respinge demersul diasporei.

8 decembrie – Eduard Harunjen este numit Procuror General al R. Moldova. Devine astfel primul procuror general numit de șeful statului la propunerea CSP, în urma unui concurs.

11 decembrie – alegeri parlamentare în România. Doi basarabeni (Constantin Codreanu, PMP și Ion Hadârcă, ALDE) ajung unul deputat și altul senator în Parlamentul României.

13 decembrie
– Curtea Constituțională validează alegerile prezidențiale

23 decembrie – are loc ceremonia de învestire a lui Igor Dodon în funcția de președinte al R. Moldova

24 decembrie – alegerea lui Vlad Plahotniuc în funcția de președinte PD

Așa a fost din punct de vedere politic anul maimuței. Să vedem ce ne rezervă cocoșul politic din 2017.

Articole similare
Comentarii