Controversatul Pact mondial asupra migranţilor a fost adoptat la Marrakech. Iată câte state au votat contra

Controversatul Pact mondial asupra migranţilor a dezlănțuit discuții aprinse în mai multe țări și a provocat o ruptură a coaliției de guvernare în Belgia. Asambleea Generală a ONU a aprobat, într-un final, aseară, cu o majoritate clară acest document, destinat să consolideze cooperarea internațională pe această chestiune, scrie publicația franceză Le Monde.

Așadar, în urma scrutinului, 152 de țări au votat în favoarea Pactului de la Marrakech, ratificat la începutul lunii decembrie de către 165 de țări membre ale ONU. În timpul votului de miercuri, 19 decembrie, 12 țări s-au abținut, iar 5 au votat contra: Statele Unite ale Americii, Ungaria, Cehia, Polonia și Israel. Potrivit diplomaților, SUA nu a încetat nici în ultima zi să facă presiuni directe și indirecte asupra țărilor ca să nu susțină acest document.

Ce a provocat în lume acest pact

Mai multe țări precum Austria, Australia, Bulgaria, Cili, Estonia, Ungaria, Italia, Cehia, Republica Dominicană, Letonia, Polonia, Slovacia, Slovenia și Elveția au anunțat public retragerea sau înghețarea deciziei lor. Denunțat de către naționaliștii flamanzi, acest pact a provocat ruptura coaliției de guvernare în Belgia, soldată cu demisia premierului care aprobase anterior documentul la Maroc.

Ungaria, odată în plus, a criticat la ONU ”această gravă eroare” și a amenințat cu noi fluxuri masive de imigranți în întreaga lume. Filipine în discursul său, punctat de aplauze, a chemat la rațiune decât la pasiune. Migranții sunt un aport benefic pentru țări și acest cuvânt ”pact” înseamnă o voință comună pentru o cauză, fără a impune constrângeri, a adăugat reprezentantul acestei țări.

Pactul nu este unul constrângător, el adună o serie de principii – de apărare a drepturilor omului, a copiilor – pentru a ajuta statele lumii să facă faţă mai uşor migraţiei, în sensul schimburilor de informaţii şi de expertiză, integrarea migranţilor şi pledează pentru interzicerea detenţiilor, dar autorizând arestările ca ultimă formă de recurs.

La ora actuală există aproape 258 de milioane de migranţi în lume – adică 3,4% din populaţia planetei. Mai bine de 80% sunt migranţi legali. Peste 60 de mii de migranți clandestini au murit începând cu anul 2000.

Articole similare
Comentarii