(COVID-19) Moldoveni în Italia: Bonusuri până la 1000 de euro pentru menajere și îngrijitoare. Cum se pot face cererile

În atenția conaționalilor care muncesc în Italia în calitate de menajere sau îngrijitoare. Statul italian oferă indemnizații ca urmare a crizei sanitare generate de coronavirus.

Bonusul pentru lucrătorii casnici, îngrijitorii și lucrătorii casnici, introdus prin ”Decretul pentru relansare” (aprobat în luna mai) constă într-o indemnizație de 1000 de euro (500 pentru luna aprilie și 500 pentru luna mai). Această indemnizație nu contribuie la formarea venitului. Muncitorii casnici cu contracte de muncă obișnuite pot accesa bonusul.

Cine are dreptul să beneficieze de această indemnizație ?

Sunt vizați lucrătorii casnici care aveau la 23 februarie 2020 unul sau mai multe contracte de muncă pe o durată totală care depășește 10 ore pe săptămână. Indemnizația este recunoscută numai dacă lucrătorul casnic nu locuiește cu angajatorul ( SENZA VITTO E ALLOGGIO).

Limita totală de cheltuieli pentru acest bonus este de 460 de milioane de euro.

Pentru a depune cererea, vă puteți adresa cu încredere la Biroul Sava sau direct pe site-ul www.inps.it cu codul Pin INPS sau SPID.

Lucratorii casnici care au contract de muncă ce prevede mai puțin de 10 ore pe saptămână și un salariu mai mic de 400 euro, ar putea inainta cererea pentru Venitul din plățile de urgență, așa-numitul REM- Reddito di Emergenza.

Cererile pentru obținerea indemnizației pentru menajere și îngrijitoare în valoare de 1000 euro se pot depune până pe 30 iunie 2020.

Ce este REM și care sunt condițiile pentru a fi accesat?

REM ( Reddito di Emergenza) – reprezintă veniturile din plățile de urgență din luna iunie.
Pentru a face cererea dată Declarația Isee 2020 este decisivă. Valoarea Dsu trebuie să fie maxim 15 000 euro și poate fi folosită pentru a accesa veniturile de urgență (REM).

REM se plătește pentru 2 luni, iar suma lunară variază de la un minim de 400 de euro la un maxim de 840 de euro pe lună, după caz.

Nu pot beneficia de REM cetățenii care primesc venitul pentru cetățenie ((Reddito di cittadinanza) mai mare de 400 euro pe lună și cei din categoria celor care au beneficiat de cei 600 euro ( p.iva, muncitori sezonieri, artizani, comercianții, micii întreprinzători)

În practică, depunerea unei cereri pentru venituri de urgență fără Isee 2020 este inutilă, deoarece cererea va fi respinsă. Chiar și INPS-ul din ultimele zile, în anunțarea plății primei din cele două luni ale venitului de urgență, pentru cererile prezentate și acceptate în luna mai, a anunțat că a achiziționat mii de cereri fără o declarație de înlocuire unică (DSU).
Este necesar ISE 2020 care poate fi obținut doar prin completarea și trimiterea la INPS a Declarației de înlocuire unică (DSU) (Attestazione isee2020).

Valoarea Dsu poate fi folosită și pentru accesarea veniturilor pentru cetățenie.

De asemenea, cererea pentru Venitul de urgență REM, poate fi integrată începând cu luna iulie cu Venitul de cetatenie ( Reddito di Cittadinanza) pentru un beneficiu familiar lunar de maxim 780 euro, după caz.

Cererea REM poate fi depusă până la 30 iunie 2020. Cele două rate lunare, în cazul depunerii cererii până la 31 mai, vor fi plătite pentru cele două luni: mai și iunie. Dacă sunt prezentate în iunie 2020, acestea vor fi plătite pentru lunile iunie și iulie 2020.

Articol pentru Portalul Nr.1 al Diasporei ER NEWS semnat de

Galia Sava – Contabil, Consultant Fiscal

Adresa:
Roma, Via Genzano, 6 , metro A Colli Albani.
Studio Sava
mesaj text whatap: TEL: 3881588870

Articole similare
Comentarii