Cum a apărut statul corupt – R. Moldova

Cel mai tânăr deputat din primul Parlament, Vasile Năstase, care la vârsta de 26 de ani a fost ales în această funcție din primul tur de scrutin cu 60% din voturi, spune că astăzi toată țara este construită pe corupție. Bazele acestui stat corupt au fost puse în 1994.

Vedeți mai jos câteva declarații pe care le-a făcut deputatul în primul Parlament, Vasile Năstase, în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA:
*În 1990, la alegeri, am venit cu programul independenței. Am spus că trebuie să ne declarăm independența, să avem moneda noastră națională.

*La Marea Adunare Națională din 27 august 1991 au participat în jur de 200 000 de oameni.

*Unirea nu s-a realizat pentru că politicienii de aici nu au fost pregătiți. Nu a fost pregătită nici România. Dar a fost un moment foarte prielnic, în special 27 august. După această dată, erau premise pentru unire. Acest lucru nu s-a întâmplat pentru că factorii politici de la Chișinău și București nu au dorit acest lucru, nu au avut voință, curaj.

*Era un curent foarte puternic unionist. Nu pot să dau un procentaj.

*Nu ne-am gândit niciodată că timp de 25 de ani în R. Moldova se va fura ca în codru, că va exista această corupție practic sistemică. Bazele acestei mari corupții s-au pus în 1994. S-au dat salarii foarte mici la medici, profesori, judecători, procurori ca să încurajeze corupția. Acest sistem a fost construit atunci, iar în timp a fost perfecționat. Astăzi toată țara este construită pe corupție.

*Am propus un sistem electoral mixt, dar nu a trecut. La fel am venit și cu un proiect de Lege privind lustrația, dar iarăși nu a fost susținut.

*Astăzi este problema partidelor politice, nu a sistemului electoral partiinic. Este un pericol dacă trecem la sistemul de vot uninominal.

*Astăzi 85% din presă aparține holdingului lui Plahotniuc, care face ce vrea acolo: propagandă, linșarea oponenților politici. În felul acesta, oamenii nu ajung să afle informația din prima sursă.

*Cum vedeam atunci viitorul R. Moldova? Erau două opțiuni: fie se dezvoltă independent, liber de fostul imperiu, fie se va produce unirea. Unirea nu s-a făcut pentru că nu a fost curaj, iar stat independent nu am obținut pentru că cei care au condus acest stat până acum au fost oameni corupți, oameni care au folosit independența în scopuri personale.

*Marea lor majoritate a acestor oameni provin din vechiul sistem. Faptul că nu am votat Legea lustrației ne-a jucat festa. Acei indivizi până și astăzi conduc R. Moldova.

*După 2009, Plahotniuc l-a detronat pe Voronin cu ajutorul tinerilor care nu au înțeles ce se întâmplă. A preluat schemele de căpușare a statului pe care le deține și astăzi.

*Mulțumim clasei politice, conducerilor acestei țări pentru situația la care am ajuns. Este Snegur care nu a făcut nimic pentru clasa politică nouă, Lucinschi, Voronin, Plahotniuc. Ei sunt oamenii care au profanat ideea de independență. Vorbesc de o consecutivitate.

*Ceilalți au fost președinți aleși de popor, dar Plahotniuc este reprezentantul mafiei criminale. Asta este diferența. Dar faptul că a făcut poate cel mai rău în ultimii ani acestei țări este cu siguranță. Snegur, Lucinschi, Voronin au fost aleși de popor, dar ei trebuiau să ofere o șansă tinerilor, să schimbe clasa politică, să nu permită privatizările ilegale. Primii doi au avut o legitimitate extraordinară, aveau și popularitate la momentul respectiv.

*Eu le reproșez că nu au făcut tot posibilul pentru a schimba lucrurile, pentru că s-a mers din rău în mai rău. Ei trebuia să permită schimbarea clasei politice. Să nu își creeze partide și să își pună oamenii lor acolo. Unul pe Andronic, altul pe Diacov. Aceștia s-au gândit numai la privatizări ilegale, cum să acapareze terenuri prin oraș, cum să pună mâna pe clădiri, pe fabrici, pe uzine.

*Extratereștrii au venit și l-au luat pe Mihai Ghimpu, acel care îl cunoșteam noi, și l-au adus pe ăsta.

*Soarta Moldovei se rezolvă acum. Dacă nu reușim la aceste alegeri prezindențiale din toamnă, atunci putem pune cruce pe această țară. Dacă, după 30 octombrie, vom reuși să avem un președinte al poporului, atunci ne putem permite să ne dezvoltăm și să scoatem statul din captivitate și să creăm un viitor. Peste 10 ani, dacă se întâmplă așa, fie va fi un stat independent, prosper, un stat al cetățenilor, fie tot acești cetățeni nu vor fi de acord ca R. Moldova să existe și atunci fie se va afla integrată în UE sau în România. Alte scenarii nu există.

Articole similare
Comentarii