Cum a fost organizat Centenarul Unirii la Birmingham

Acum o săptămână, în jur de 100 de persoane, reprezentanți ai diasporei din R. Moldova și România, s-au adunat la Birmingham pentru a sărbători împreună 100 de Ani de la Unirea Basarabiei cu Țara Mamă, România. Evenimentul s-a desfășurat la Parohia Ortodoxă Română din Birmingham.

Primirea a fost ca la carte – cu pâine și sare. Colacii au fost copți de Nicoleta Alina Pinciuc. Gazda evenimentului a fost preotul Mihai Răzvan Novacovschi, originar din România, care are făcut un doctorat în istorie la Oxford, iar  prezentatoarea – Mariana Plămădeală, originară din orașul Ialoveni și stabilită de 3 ani în Marea Britanie.

Manifestarea a început cu un cuvânt de salut al preotului Mihai Răzvan Novacovschi. A urmat apoi un program de cântece (romanțe, patriotice și folclorice) interpretate de Arta Duo. La rubrica “Centenarul Meu” oamenii din diasporă și-au exprimat gândurile despre la ce înseamnă Centenarul pentru ei. Din program nu a lipsit nici recitarea poeziilor scrise de Grigore Vieru și Adrian Păunescu. Seara a fost de-a dreptul plină de surprize pentru că s-a produs și o cerere în căsătorie. Iar ProviDanse UK condus de Emy și Florentina, dansatori din Diaspora din Coventry, i-au luat la joc pe participanți.

Evenimentul s-a încheiat cu intonarea imnului ”Deșteaptă-te române”, semnarea declarației de Unire, tradiționala horă a Unirii și degustarea torturilor făcute special pentru eveniment.


”Împreună, am demonstrat că la Frați nu se pun hotare, indiferent unde ne-am afla în Diasporă”, a scris pe Facebook Mariana Plămădeală, una dintre cele mai active voci ale diasporei românești din Marea Britanie.

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei. 

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii