Franța de trei săptămâni este cuprinsă de revolte, traversează o criză socială. Sute de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a-și cere drepturile. Au existat, în această perioadă, și revolte violente, și distrugeri mari cu pagube însemnate. Chiar și simbolul Franței, Arcul de Triumf a fost vandalizat.
Cu toate acestea, francezii dau clasă când vine vorba de proteste și de regulă obțin și rezultate
După 3 săptămâni de la începerea protestelor, manifestanții au venit cu o listă completă de revendicări. Sunt 42 de schimbări pe care le doresc, multe țin de probleme socio-economice. Vor ca salariul minim să fie majorat cu 150 de euro, să ajungă la 1 300 de euro și cer să se stabilească prin lege un plafon maxim al remunerației care să nu depășească 15 mii de euro. De asemenea, vor să fie create mai multe locuri de muncă pentru șomeri.
Așa știu cetățenii unei țări democratice să își apere drepturile
Astăzi, Guvernul francez a anunțat că suspendă pe o perioadă de șase luni majorarea taxelor pentru carburanţi, care a determinat proteste violente în ultimele săptămâni. Asta după ce guvernul francez anunța în urmă cu o săptămână că nu are de gând să dea înapoi.
Premierul Franței Edouard Philippe a declarat că furia oamenilor trebuie ascultată şi că noi măsuri nu vor fi aplicate fără o dezbatere serioasă cu cei afectaţi, scrie digi24.ro. ”Francezii care au purtat vestele galbene îşi iubesc ţara. Noi împărtăşim aceste valori”, a declarat el, adăugând, însă, că violenţele trebuie să se oprească.
„Principalul rol al statului este să garanteze ordinea publică însă trebuie să lupte împotriva a orice pune în pericol unitatea naţiunii”, a precizat Philippe, adăugând că orice demonstraţii viitoare trebuie să fie anunţate oficial şi să aibă loc în mod paşnic.
Este un exemplu cum știu autoritățile să răspundă revoltei cetățenilor
În R. Moldova au fost organizate nenumărate proteste, oamenii și-au exprimat și își exprimă revolta în diferite moduri. Doar că nimeni nu îi aude, nimeni nu îi ascultă. Autorităților nu-i pasă de ei, nu le pasă de propriul popor. Politicienii trăiesc în lumea lor, într-o lume paralelă, unde toată lumea este de acord cu puterea și îi aplaudă.