Designerul moldovean, Mihai Stamati uimește francezii cu băncile sale – „Străjerii amintirilor”

Într-un parc floral dintr-o comună a orașului francez Saint-Etienne, un parc ce se întinde pe o suprafață de 3 ha și găzduiește peste 85 de soiuri de trandafiri, arbori și arbuști, mă întâlnește falnic o bancă neobișnuită, în alb-roșu, o bancă ce se evidențiază din peisajul francez. Este binecunoscuta lucrare a designerului moldovean Mihai Stamati care a realizat acasă, în R. Moldova, mai multe bănci sub denumirea de „Străjerii amintirilor”.

Strângem amintiri pe banca designerului moldovean, Mihai Stamati instalată într-un oraș din Franța.

Așadar, 6 bănci realizate de tânărul designer sunt instalate în Moldova, în parcul Universității Tehnice, iar a șaptea, aici, în Franța.

Această impresionantă lucrare a moldoveanului Mihai Stamati a ajuns aici, în parcul din Berland, orașul Saint-Etienne, anul trecut, grație achiziției din partea Asociației ”Prietenii Moldovei în regiunea Auvergne Rhône Alpes”. Inaugurarea a avut loc pe 10 mai 2-017, în prezența primarului orașului Saint-Etienne, Gaël PERDRIAU și a consulului Moldovei în regiunea Auvergne Rhône-Alpes, Christian Daudel.


„Acest obiect elegant de culoarea mărțișorului alb și roșu, a fost oferit cetățenilor din orașul Saint-Etienne, Franța. Tinerii căsătoriți pot merge să se fotografieze aici ca semn al iubirii, al fericirii și al amintirilor. Fără îndoială, este și o ocazie ca de 1 martie, de Mărțișor, locuitorii orașului francez să cunoască mai bine Republica Moldova și tradițiile acesteia”, a scris anul trecut publicația online moldavie.fr, cu ocazia instalării acestei magnifice bănci.

De atunci banca lui Mihai Stamati a ajuns să fie simbolul dragostei aici, în Saint-Etienne și să păstreze în ea atâtea amintiri frumoase.

S-ar cere ca pe această plăcuță să fie indicat și numele țării de origine a designerului Mihai Stamati, adică Moldova. Așa cu siguranță cei care vin să facă poze aici vor avea ocazia să afle despre oamenii minunați pe care îi are R. Moldova.
„Le gardien des souvenirs” („Străjerii amintirilor”) este un proiect conceput de designerul Mihai Stamati în cadrul rezidenței de creație oferite de Institutul Cultural Român de la Paris în noiembrie 2009. Proiectul a fost brevetat la Haga. Ulterior, „Străjerii amintirilor” au prins viaţă în Moldova, iar băncile pot fi admirate în Parcul Universității Tehnice a Moldovei.

Articole similare
Comentarii