Diaspora moldovenească prezentă la Summitul Național al Diasporelor din Italia

Pe data de 18 noiembrie curent, la Roma a avut loc primul Summit Național al Diasporelor din Italia. Evenimentul a fost organizat de către Agenția Italiană pentru Cooperare și Dezvoltare din cadrul Ministerului de Externe al Republicii Italiene și a întrunit reprezentanți ai asociațiilor de migranți de pe tot teritoriul Italiei.

Pregătirile pentru acest eveniment au avut loc cu mult timp înainte. Astfel, au fost organizate întruniri în șapte orașe și anume la Padova, Firenze, Napoli, Roma, Cagliari, Torino și Milano.

La întrunirea de la la Padova din partea diasporei moldovenești au participat președintele Asociației “Baștina” Alexandru Marcinschi, reprezentanta Confederației “Confaud” Svetlana Spătaru, coordonatoarea Asociației “Connect – Moldova”, Ilona Miron și alții.

Discuțiile s-au axat pe problemele pe care le au diasporele din diverse țări, stabilite în Italia.

În discursul său, președintele Asociației “Baștina”, Alexandru Marcinschi, a menționat starea social-politică gravă în care se află Republica Moldova, necesitatea de a dezvolta economia, astfel încât să fie oprit exodul populației. Însă acest lucru va fi posibil doar atunci când va fi adusă democrația acasă și vor fi respectate drepturile omului.

”Din cauza faptului că prin anumite instituții media se încearcă manipularea și dezinformarea cetățenilor, este extrem de important ca posturile private și libere să ajungă în fiecare casă, chiar și în cele mai îndepărtate localități. Prin această prismă de idei, este necesar de investit în informare, instruire și educație, astfel încât concetățenii noștri să poată face alegerea justa”, a precizat Alexandru Marcinschi în cadrul evenimentului.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii