Editorial Elena Robu: Să nu îi ridicăm pe piedestal pe Maia Sandu și Andrei Năstase și să nu ne creăm idoli din ei

Să nu îi ridicăm pe piedestal pe Maia Sandu și Andrei Năstase: De la schimbarea guvernării la Chișinău, observ același fenomen ca de fiecare dată când se schimbă guvernările. Flori, aplauze, laude pentru noii veniți și instalați în posturi. Cred că doar la noi a mai rămas tradiția să se ofere flori la învestirea în funcție. E un gest frumos, nu zic, dar asemenea gesturi conduc la ceea ce am avut până acum: guvernări și politicieni care trăiesc în lumi paralele.

Premierul, ministrul, deputatul este și el om ca toți oamenii, poate fi văzut în transportul public, poate merge cu bicicleta la serviciu, își poate face cumpărăturile singur la magazin sau la piață. De ce să nu le cerem și politicienilor noștri același comportament ca cel al omologilor lor din Europa?

Este una dintre marile greșeli ale societății noastre să își creeze idoli în rândul politicienilor și să îi ridice pe piedestal. Ceea ce se face deja și în raport cu liderii Maia Sandu și Andrei Năstase. Premierii, miniștrii, deputații, primarii sunt în serviciul cetățeanului, este firesc și normal să lucreze pentru cetățean și bunăstarea țării, pentru asta au fost aleși. Iar pentru munca pe care o fac este suficient respectul și recunoștința la alegeri. În rest, florile, cadourile, aplauzele, laudele și laurii nu fac bine pentru o guvernare. Este mult mai constructiv să venim cu critici atunci când este de criticat și mai puțin cu laude doar de dragul laudelor.

Să nu le dăm politicienilor mai mult decât pot duce, să nu îi încărcăm cu calități pe care nu le au, să nu îi facem nemuritori și puternici pentru că nu sunt. Să nu ne creăm idoli, pentru că și ei sunt oameni, cu păcatele și greșelile lor. Pentru că tot noi îi ridicăm acolo sus, pe un piedestal, le creăm lumea lor paralelă în care trăiesc și apoi ne plângem că au uitat de noi, de popor.

Cu cât mai mult îi idolatrizăm pe politicieni, cu atât mai mare este prăpastia sau zidul între ei și cetățeni. Am făcut-o de atâtea ori, a venit demult vremea să nu mai călcăm pe aceleași greble.

Articole similare
Comentarii