Politica ipocrită a Focului Haric în R. Moldova

De-a lungul anilor, Focului Haric, care se aprinde în fiecare an, în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim a fost utilizat în R. Moldova în scopuri politice. Nici anul acesta nu a fost o excepție.

An de an, scriu înainte de sfintele sărbători de Paști, despre ipocrizia politicienilor care își dau coate să se spele de păcate și să ajungă la Ierusalim pentru a le aduce alegătorilor Focul Haric și să îl împartă ulterior enoriașilor.

Am continuat să scriu în speranța că lucrurile se vor schimba, dar nu este așa. E regretabil că un moment divin este transformat într-unul meschin și ridicol, din cauza politicienilor sau a celor care reprezintă instituțiile de stat, dar și a unor fețe bisericești care acceptă și tolerează un asemenea comportament.

Vă mai amintiți cum în 2018 de exemplu, din delegația R. Moldova, făcea parte și colonelul fugar Gheorghe Cavcaliuc. Despre asta am scris aici:

Focul Haric și ipocrizia politicienilor

Anul acesta ipocrizia aducerii Focului Haric în R. Moldova a atins cote inimaginabile. Pe de o parte, un Foc Haric adus de Mitropolia Basarabiei (se pare că e una din puținele dăți sau poate prima dată când Focul Haric a fost adus în R. Moldova de Mitropolia Basarabiei), iar pe de alta – un Foc Haric adus de Șor. O acțiune politică bine gândită pentru a dezbina și mai mult fragila societate moldovenească, mai ales în vremurile de război pe care le trăim.

E ipocrit să folosești anumite momente cu adevărat sacre, sfinte în scopuri pur personale, în interese politice, meschine. Marea întrebare este de ce Biserica, de-a lungul anilor, a permis intrarea politicului în lăcașul sfânt? De ce unii preoți nu apără lucrurile sfinte? De ce lasă ca aceste lucruri sfinte să fie pătate prin asemenea gesturi meschine, prin simpla prezență a unor demnitari compromiși definitiv?

Anul acesta Mitropolitul Vladimir a declarat că nu se asociază cu Partidul Șor care și-a asumat meritul aducerii Sfintei Lumini în R. Moldova.

Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost adusă sâmbătă, 23 aprilie 2022 în Republica Moldova de către un grup de pelerini din Ucraina și oferită în dar Bisericii Ortodoxe din Moldova.

ÎPS Mitropolit Vladimir a împărțit Sfînta Lumină slujitorilor, care au distribuit-o în sfintele lăcașe ale Moldovei.

Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove nu se asociază cu reprezentanții unor formațiuni politice care își asumă meritul aducerii Sfintei Lumini în țară”, se arată într-un comunicat al Mitropliei.

Dar până acum de ce a tăcut Mitropolitul Vladimir? De ce a acceptat și s-a asociat cu socialistul Igor Dodon, pentru care Mitropolia Moldovei și-a deschis larg ușile?

Citește și:

Igor Dodon, Focul Haric și banii Mitropoliei Moldovei

Atâta timp cât politica nu va fi alungată/scoasă din biserică, tot mai mulți oameni vor pierde încrederea în această instituție religioasă – biserica. Tot mai mulți oameni vor alege să nu mai meargă la biserică. Doar o precizare se cere aici, vă rog să nu confundați biserica/religia cu credința. Credința din inimă, din suflet, nu ne-o poate fura nimeni și nu ne-o poate infecta niciun politician. Este cea mai sfântă comoară pe care o avem în noi și e de datoria noastră s-o păstrăm vie în inimile noastre.

Articole similare
Comentarii