Mitul rusesc al Marelui Război pentru Apărarea Patriei și manipulările cu care operează Moscova

9 mai, o dată cu semnificații controversate. Înscrisă din 2020 în Constituția Rusiei, glorificarea rolului URSS în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost folosită de Vladimir Putin pentru a justifica invadarea Ucrainei. O propagandă moștenită direct din epoca sovietică. O victorie prin care „poporul sovietic (…) a eliberat țările Europei de ciuma brună”. Acum 10 ani, pe 9 mai 2012, Putin proclama, în aceleași împrejurări: „Țara noastră (…) a oferit libertate popoarelor lumii întregi”. Acest ”eliberator”, acest moștenitor anti-nazist al URSS a fost cel care, la 24 februarie, a intrat în Ucraina, continuându-și ”misiunea istorică”. În apariția sa de dimineață la televiziune din acea zi, Putin a spus din nou: „Rezultatul celui de-al Doilea Război Mondial este sacru”.

Unul dintre miturile pe care s-a bazat Uniunea Sovietică a fost cel al victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei (Al Doilea Război Mondial), reanimat şi revalorificat în prezent de Rusia lui Putin. Pierderile uriașe de milioane de vieți omenești (estimate de unele surse la peste 20 de milioane), militari și civili, au fost prezentate drept un sacrificiu suprem în lupta cu Germania nazistă, nu ca o consecință a organizării și tacticii defectuoase ale autorităților sovietice și a nepăsării pentru viețile militarilor, folosiți drept carne de tun și forțați deseori să atace pozițiile inamice în valuri umane. Prin urmare, prețul victoriei a fost unul exorbitant. Dar despre acest lucru nu se vorbește deloc la televiziunile lui Putin, difuzate pe larg și în R. Moldova.

Cum ”Marele Război pentru Apărarea Patriei” este folosit pentru manipularea maselor

Când e vorba de mari evenimente istorice, (și nu doar) Rusia, în stilul ei, operează cu jumătăți de adevăruri. La  9 mai sunt evocate evenimente istorice din perioada sovietică precum determinarea eroică a populației, dar nu se menționează reprimarea oamenilor în timpul conflictului, nu se vorbește nimic despre deportări, despre gulaguri, despre milioane de oameni care au murit în condiții de reprimare și tortură.

Povestea despre Marele Război pentru Apărarea Patriei nu este falsă în totalitate, ci mai degrabă ”curățată” de aspectele sale nedorite, astfel încât războiul să-și poată păstra toată gloria. Dezvăluind partea lui întunecată, crimele și eșecurile războiului ar invalida grandoarea pe care o oferă națiunii. Cultul Marelui Război pentru Apărarea Patriei ajută și la mobilizarea sprijinului pentru întărirea puterii ”țarului” de la Kremlin. Funcția sa primordială, prin mitul experienței războiului, este de a oferi populației un ideal și o aparență de coeziune socială. Într-adevăr, mesajul de 9 mai este destinat categoriilor de cetățeni care se concentrează mai mult pe naționalism și patriotism decât pe valorile democratice și drepturile civile. În același timp, Putin promovează națiunea, tradiția, religia, virilitatea, loialitatea, curajul și prin urmare naționalismul și sacrificiul pentru țara sa.

Citește și:

Adevărurile istorice despre al doilea război mondial și ziua de 9 mai care nu vor să fie recunoscute în R. Moldova

Așa se face că mitul războiului vine să justifice crimele de stat sau, cel puțin, pierderea libertăților civile. În esență, cultul națiunii face posibilă respingerea a tot ceea ce același cult definește ca străin acestei noțiuni de națiune, adică valorile occidentale și democrația. Un moment important: Să nu uităm că gloria neamului este inseparabilă de gloria conducătorului său.

Cum americanii i-au ajutat pe sovietici să câștige cel de-al doilea război mondial

Cu această ocazie, să mai reamintim alte câteva adevăruri din istorie, ascunse de-a lungul deceniilor de dezinformare și propagandă a Kremlinului nu doar asupra populației din Rusia, dar și asupra R. Moldova, în egală măsură. Să vorbim despre adevăruri care multă vreme la Chișinăul sovietic, dar și ulterior, au fost neglijate sau chiar ascunse în cărțile de istorie.

Statele Unite au ajutat Rusia cu armament și echipamente militare în valoare de 200 de miliarde de dolari în banii de azi, pe durata celui de-al Doilea Război Mondial. Deși a fost vorba de un împrumut, SUA nu au așteptat niciodată rambursarea lui, au explicat, de-a lungul anilor, oficiali americani. 

Fără ajutorul SUA, URSS probabil ar fi pierdut Stalingradul și războiul, căci naziștii ocupaseră Stalingradul deja în proporție de 90%. În lupta de la Stalingrad, trupele sovietice deja beneficiau masiv de ajutorul SUA.

Din cele 18 milioane de tone de furnituri militare şi civile livrate de SUA în URSS, circa 4 milioane de tone au fost alimente, pe care „economia” sovietică nu era în stare să le producă în cantități decente nici pe timp de pace. Fără hrana trimisă din SUA, războiul ar fi provocat în URSS alte milioane de victime, prin înfometare, care s-ar fi adăugat bilanțului oricum catastrofal de 27 de milioane de morți în cel de-al doilea război mondial.

Mai multe detalii aici:

Cum americanii i-au ajutat pe sovietici să câștige cel de-al doilea război mondial: Stalin a recunoscut că, fără ajutorul american, nu ar fi câștigat războiul

9 mai pentru R. Moldova

Decenii la rând, cetățenii din R. Moldova nu au făcut distincția dintre Al Doilea Război Mondial și Marele Război pentru Apărarea Patriei. Mulți dintre ei nici acum nu o fac. Ei sunt contopiți într-atât cu acest mit al Marelui Război pentru Apărarea Patriei, încât nici măcar nu și-au pus întrebarea cine cu adevărat a luptat în acest război și care a fost patria pe care au apărat-o. S-a dorit identificarea cu URSS și această noțiune de Marele Război pentru Apărarea Patriei și acest lucru a reușit, în marea lui majoritate.

În R. Moldova, în cărțile de istorie părinții noștri au învățat despre marele război pentru apărarea patriei care a durat din 1941 până în 1945. Este de fapt perioada când a intrat în război URSS, iar patria pe care au apărat-o buneii noștri în război nu a fost de fapt patria noastră, cea pe care ne-a lăsat-o moștenire marele domnitor Ștefan cel Mare și Sfânt. De fapt, al doilea război mondial s-a consumat între 1939-1945. Pe monumentele de la Memorialul ”Eternitate” din Chișinău aceste cifre așa și nu au fost schimbate, deși am semnalat mai mulți ani la rând despre acest fapt. Din păcate, nimeni nu are curajul să recunoască niște adevăruri istorice fundamentale.

Ziua de 9 mai este o zi a comemorării eroilor căzuți pe câmpul de luptă și datorită cărora astăzi trăim în pace. În R. Moldova această zi se manifestă prin exprimarea nostalgiei față de epoca comunistă, accentuată și mai mult de partidele politice proruse. Îmi permit să spun că suntem un neam cult și știm să facem diferența între manipulare și realități istorice, dar știm oare să facem acest lucru cu toții împreună?

Trebuie spus că:

• pentru occidentali ziua de 8 mai a fost „V.E. Day”, Ziua Victoriei în Europa.
• pentru spațiul post sovietic și pentru statele foste socialiste din Europa Centrală și de Est, ziua de 9 mai este „Ziua Victoriei” asupra fascismului.

Această diferență în a percepe lucrurile a marcat tot Războiul rece și a marcat invazia lui Putin în Ucraina și acest război absurd care a început pe data de 24 februarie 2022.

Ce avem de făcut?

În primul rând să ne detașăm de retorica sovietică și de mitul Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Să facem distincție dintre sovietici, ruși, URSS și identitatea noastră românească. Să corectăm neadevărurile istorice în spațiile publice, să vorbim în jurul nostru despre atrocitățile pe care le-au comis sovieticii în raport cu conaționalii noștri, atrocități, crime pe care le-au negat și ascuns decenii la rând.

Ziua de 9 mai este o zi a comemorării eroilor căzuți pe câmpul de luptă și datorită cărora astăzi trăim în pace. În R. Moldova această zi se manifestă, în mare parte, prin exprimarea nostalgiei față de epoca comunistă, accentuată și mai mult de partidele politice pro-ruse, de altfel o consecință a propagandei ruse pe teritoriul republicii. Un mare pas care deja a fost făcut se referă la interzicerea drapelelor, benzilor și panglicilor colorate/de conștientizare (banda bicoloră negru-portocaliu), emblemelor (elemente grafice, litere sau cifre și combinații ale lor), insignelor, uniformelor, sloganurilor, formulelor de salut, precum și a oricăror alte asemenea însemne utilizate de către participanții la acțiuni de agresiune militară, crime de război sau crime împotriva umanității. Mai rămân însă multe conștientizări de făcut.

Dacă nu vom ști să facem diferența între manipulare și realități istorice, atunci noi, ca popor, ca identitate românească, nu avem mari șanse să construim o națiune puternică și un viitor mai bun la noi acasă.

 

 

 

 

Articole similare
Comentarii