Este gata R. Moldova pentru votul online? Ce spune vicepremierul pentru digitalizare

Deja mai mulți ani la rând votul în diasporă constituie o mare provocare pentru conaționalii noștri cu drept de vot. Mulți dintre ei au fost nevoiți să stea ore în șir la cozi interminabile pentru a-și exercita dreptul de vot, alții – nevoiți să parcurgă sute de kilometri până la cea mai apropiată secție de votare. Mobilizarea din diasporă la ultimele alegeri prezidențiale și parlamentare a fost fără precedent, a venit timpul ca tot acest efort al diasporei pentru a produce schimbarea acasă să fie cumva recompensat și anume prin trecerea la votul prin internet.

Pentru actualul mandat, Guvernul Nataliei Gavrilița și-a asumat în programul de guvernare ”Moldova vremurilor bune” ”efectuarea unei analize ample a fezabilității și a modului de implementare a votului prin internet cu pilotarea acestuia la unul din următoarele exerciții electorale”.

Din punct de vedere tehnologic, R. Moldova este de multă vreme gata să implementeze votul electronic

”Din punct de vedere tehnologic, R. Moldova este de multă vreme gata să implementeze votul electronic. Pentru următorul scrutin vrem cel puțin să avem posibilitatea de a pilota votul electronic și votul alternativ. Există mai multe opțiuni: extinderea zilelor de vot, votul prin corespondență.” Declarațiile au fost făcute de către vicepremierul pentru digitalizare, Iurie Țurcanu în cadrul emisiunii Vocea Diasporei difuzată pe Portalul Nr.1 al Diasporei ER NEWS.

Care sunt totuși impedimentele?

Potrivit invitatului, sistemul infectat de corupție și vulnerabilități, instituții foarte slabe din punct de vedere administrativ, al securității, reprezintă cele mai mari bariere.

”Nu este doar tehnologia care participă la transformarea digitală. Este în primul rând omul, iar dacă noi avem asemenea instituții slabe și prin slăbiciunea lor compromitem această formă de vot, s-ar putea să ne dezamăgim de acest vot prin internet. Voință politică este, pregătirea tehnică este, dar ne trebuie timp să pregătim instituțiile implicate în procesul electoral”, a precizat demnitarul.

Mai multe detalii aflați accesând video-ul de mai jos.

Emisiunea integrală o găsiți aici:

Articole similare
Comentarii