Iată cum activează preoții basarabeni în Italia

0

Acum 5 ani, părintele Marcel Călugărescu, originar din satul Arionești, raionul Dondușeni, a întemeiat la Bologna (Italia) Biserica ”Sfântul Ioan Botezătorul”, care este o parohie sub jurisdicția Patriarhiei Române. Nu este ușor însă într-o țară profund catolică să găsești spații în chirie pentru o biserică ortodoxă.

De aceea, majoritatea preoților la început și-au purtat biserica în bagaj. Părintele Marcel Călugărescu a purtat, timp de 6 luni, într-un Ford Fiesta micuț toate icoanele, chiar și cristelnița și improviza o biserică unde găsea un spațiu liber. Apoi a găsit o sală oferită în chirie de biserica catolică, pe care o amenajează aproape în fiecare săptămână pentru slujbele religioase. Dar în prima jumătate de an, chiar și icoanele erau scoase de pe pereți și puse doar atunci când se organizau slujbe.

”Suntem dedesubtul bisericii catolice, exact ca primii creștini în catacombe. Ne rugăm aici cu lumina mai stinsă, dar cu lumina aprinsă în suflet”, a mărturisit părintele Marcel Călugăresc în cadrul unui interviu video realizat chiar în interiorul parohiei sale din Bologna.

Toate activitățile religioase sunt organizate în acest spațiu. Dar slujbele pentru marile sărbători creștine cum ar fi Paștele sau Nașterea Domnului sunt organizate sus, chiar în biserica catolică. ”Slujbele sunt ținute noaptea, așa că biserica catolică este goală. Dar când Paștele a coincis, preotul catolic a desfășurat slujba mai devreme cu o oră și jumătate, pentru ca la ora 23.00 să venim noi. Noi așteptam la ușă, iar ei ieșeau de la slujbă salutându-ne. A fost ceva frumos”, povestește părintele Marcel Călugărescu.

Biserica Sfântul Ioan Botezătorul a reușit să consolideze în jurul ei o frumoasă comunitate de moldoveni care numără până la 80 de oameni. Împreună desfășoară frumoase acțiuni de caritate sau pur și simplu își dau întâlnire la un pahar de vorbă.

Interviul video cu părintele Marcel Călugărescu îl puteți urmări aici.

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog  și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

 

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.
error: Content is protected !!