Impresii de la offline-ul diasporei

Euforia a trecut și pot să fac o analiză la rece a ceea ce a însemnat offline-ul diasporei. Am spus și cu alte ocazii, am o admirație aparte pentru moldovenii care au plecat în străinătate, dar care sunt cu gândul mereu la acasă, la cum pot să contribuie ca R. Moldova să devină mai bună pentru cei care au rămas aici. Am o admirație aparte pentru tinerii care au ales să învețe în străinătate și care sunt acum în funcții importante în companii internaționale. Și, în general, am o admirație pentru toți cei care vor să se implice, care știu ce să facă, cărora le pasă de viitorul acestui teritoriu.

Am revăzut și cunoscut offline zeci de oameni care urmăresc emisiunea Alb&Negru, pentru care UNIMEDIA este o sursă importantă de informație. Le-am strâns puternic mâna, le-am mulțumit sincer și i-am îndemnat să se informeze corect, pentru că informația este putere. Le-am mai spus că modul lor de a gândi este determinat/format de sursele de informare pe care le consumă. În ochii lor era atâta speranță, asemeni soarelui la început de zi. Erau sute de raze de speranță ale diasporei și ale noastre că împreună putem reuși.

Cel mai important e că toată această forță a noastră a fost canalizată către șase grupuri de lucru care au identificat proiecte concrete pentru dezvoltarea R. Moldova. Încă mai cred că diaspora nu trebuie să repare drumuri, școli sau grădinițe, pentru că acest lucru este prerogativa Guvernului. Lasă guvernarea să își bată capul pentru asta, să găsească bani pentru reparații capitalei, de asta au fost aleși ca să fie în serviciul cetățeanului. Dar ce pot face moldovenii stabiliți în străinătate e să pornească afaceri aici, să creeze locuri de muncă, să vină cu asistență pentru educație, pentru profesori, pentru dotarea școlilor, grădinițelor, să organizeze traininguri pentru profesori, medici, judecători, procurori, să se implice în proiecte sociale, să ajutăm familiile social-vulnerabile, copiii care nu au fost niciodată la mare sau la munte.

Pe grupul mass-media, am propus ca vocea diasporei să fie mult mai prezentă în emisiuni cu expertiza pe care o au conaționalii noștri. Le-am oferit și câteva căi prin care să se informeze corect, să selecteze sursele de informare, pentru că asta influențează modul lor de a gândi. Diaspora poate contribui ca presa independentă, liberă, imparțială să existe și să se extindă.

Acum și despre partea mai puțin frumoasă a lucrurilor. Cred că moldovenii din străinătate ar fi trebuit să aibă posibilitate să vorbească mai mult despre ceea ce au reușit de când au plecat de acasă, să vină cu exemple, pentru că au competențe foarte bune în domeniile în care activează. Există încă multă neîncredere, e firesc să fie așa, prea multe dezamăgiri s-au întâmplat în acești 25 de ani de Independență ai R. Moldova. Am o opinie separată despre participanții din Rusia. Cu tot respectul și nu generalizez, dar trebuie tratate cu foarte mare precauție și atenție declarațiile care se fac de la Moscova, nu luate ca atare. Au mai fost și oameni cu misiuni speciale, dar asta este altă istorie, pentru că acești oameni cu misiuni speciale sunt peste tot. Ideea este că ei ar fi bine să fie identificați și excluși de acolo de unde se iau decizii.

În final, țin să felicit organizatorii evenimentului în primul rând pentru ideea fantastică de a ne reuni, apoi pentru dedicația cu care au făcut ca lucrurile să iasă bine. Să le mulțumesc pentru toate emoțiile, lacrimile, dar și responsabilitățile pe care ni le-am asumat fiecare dintre noi.

 

 

 

 

 

Articole similare
Comentarii