În atenția diasporei: Lista ambasadelor și consulatelor R. Moldova de peste hotare care vor presta servicii publice electronice

O gamă largă de servicii publice electronice vor fi accesibile acum pentru cetățenii moldoveni din diaspora, pentru care distanța este un impediment în solicitarea unui sau altui serviciu de la autoritățile statului. Acest lucru va fi posibil odată cu implementarea, în curând, a Proiectului CUPS – Centre unificate de prestare a serviciilor publice. La o primă etapă ar fi vorba de servicii cadastrale, de stare civilă, acte permisive, alocații, indemnizații, autorizații pentru construcție etc.

Subiectul a fost abordat în cadrul emisiunii Vocea Diasporei difuzată pe Portalul Nr.1 al diasporei ER NEWS. Vicepremierul pentru digitalizare a menționat că pe parcursul anul 2022 și 2023 astfel de servicii electronice vor fi disponibile la toate cele 40 de misiuni diplomatice pe care le are R. Moldova în străinătate.

”Toate serviciile publice vor fi posibil de prestat în același mod la toate oficiile consulare. În cadrul pilotării s-au inclus diferite consulate pentru a identifica unde mai bine se aliniază acest model de prestare a serviciilor. Pentru serviciile prestate prin intermediul consulatelor nu va fi nevoie de semnătura electronică, însă pentru cele care sunt prestate de instituțiile de stat din R. Moldova e nevoie de semnătura electronică”, a punctat Iurie Țurcanu în cadrul emisiunii Vocea Diasporei.

Găsiți mai jos lista misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare ale Republicii Moldova peste hotare în care se pilotează centre unificate de prestare a serviciilor publice:

  • Ambasada Republicii Moldova în Republica Italia (or. Roma)
  • Ambasada Republicii Moldova în Republica Turcia (or. Ankara)
  • Ambasada Republicii Moldova în Republica Portugheză și Regatul Maroc (or. Lisabona)
  • Consulatul General al Republicii Moldova la Frankfurt pe Main
  • Consulatul General al Republicii Moldova la Milano
  • Consulatul General al Republicii Moldova la Padova
  • Consulatul Republicii Moldova la Odesa
  • Consulatul General al Republicii Moldova la Nisa
  • Consulatul General al Republicii Moldova la Barcelona

Proiectul menționat va fi implementat pe etape. La prima etapă, vor fi inaugurate în total 26 de astfel de centre atât în țară, cât și peste hotare, pe parcursul anului 2022, iar ulterior, în anul 2023 se vor extinde și în alte 60 de localități. Specialistii CUPS, care au fost selectați și instruiți pentru pilotare, vor activa în 17 primării din localități rurale și în 9 misiuni diplomatice și a oficii consulare ale Republicii Moldova peste hotare.

cetățenii moldoveni aflați peste hotare se vor putea adresa la cel mai apropiat consulat al Republicii Moldova, pentru a obține o gamă largă de servicii de la autoritățile statului Republica Moldova, fiind ajutați de angajații Oficiului Consular de la formularea cererii, până la obținerea rezultatului. Prin participarea în proiectul CUPS, misiunile diplomatice își vor extinde gama de servicii prestate cetățenilor din diaspora și vor diversifica modalitățile de interacțiune cu solicitanții.

Articole similare
Comentarii