În atenția persoanelor care călătoresc în Franța din R. Moldova: Noi reguli care intră în vigoare de astăzi

Din cauza epidemiei de COVID-19, trebuie să îndepliniți un șir de condiții pentru a putea călători în Franța, cum ar fi să aveți statutul de rezident permanent în Franța sau să fiți soțul/soția sau copilul unui cetățean francez.

Nu puteți pleca în Franța dacă nu întruniți una dintre condițiile menționate de mai jos. Îndeosebi, nu puteți pleca în Franța cu scop turistic, amintește Ambasada Franței în R. Moldova.

Totodată, începând de astăzi, 19 august 2020, orice persoană în vârstă de peste 11 ani, care călătorește pe cale aeriană din Republica Moldova, și care nu este în măsură să prezente la sosire în Franța rezultatul unui test biologic de screening virologic (spre exemplu testul PCR), efectuat cu mai puțin de 72 de ore înainte de zbor și care dovedește lipsa contaminării cu Covid-19, va fi direcționată la aeroport spre punctul de control sanitar pentru efectuarea acestui test.

Pentru a facilita procedurile de intrare în Franța si pentru a evita așteptările lungi la aeroport, Ambasada recomandă insistent pasagerilor să efectueze testul PCR în Republica Moldova înainte de plecare.

Dacă nu sunteți cetățean francez, veți putea intra și vă afla pe teritoriul francez în următoarele condiții:

a) Sunteți cetățean al Republicii Moldova sau al unui alt stat care nu aparține spațiului european (State membre UE, Marea Britanie, Andora, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Elveția, Vatican):

Puteți intra și vă afla pe teritoriul francez doar într-una dintre următoarele situații:

  • sunteți soț /soție sau copil la întreținere al unui cetățean francez ;
  • sunteți rezident în Franța (justificative: factura de electricitate, impozit pe venit , contractul de închiriere, cont bancar);
  • sunteți transportator de marfă și asigurați transportul internațional de marfă, ceea ce exclude transportul de pasageri în microbuz (justificativ: certificat de transportator internațional eliberat de angajator în baza modelului european).
    Atenție : Cetățenii moldoveni care dispun de un contract de muncă și de un contract de închiriere, semnate recent și la distanță, în condițiile actuale nu pot intra în Franța.

b) Sunteți cetățean moldovean cu altă naționalitate, cea a României sau a unui alt stat membru al spațiului european (State membre UE, Marea Britanie, Andora, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Elveția, Vatican):

Puteți intra și vă afla pe teritoriul francez doar într-una dintre următoarele situații:

  • sunteți soț /soție sau copil la întreținere al unui cetățean francez ;
  • sunteți înscriși într-o școală din Franța sau însoțiți un minor școlarizat în Franța ;
  • sunteți rezident în Franța (justificative: factura de electricitate, impozit pe venit , contractul de închiriere, cont bancar) ;
  • sunteți „lucrător sezonier în domeniul agricol” cu contract de muncă ( justificativ: certificat de muncă) ;
  • sunteți lucrător detașat cu o atestare de la angajatorul din Franța, care ceritfică că misiunea Dvs corespunde unui motiv economic cu caracter urgent ( justificativ: contract de muncă și atestarea angajatorului prin care se confirmă că sunteți un lucrător indispensabil) ;
  • sunteți transportator de marfă și asigurați transportul internațional de marfă, ceea ce exclude transportul de pasageri în microbuz (justificativ: certificat de transportator internațional eliberat de angajator în baza modelului european).

Dacă va aflați doar în tranzit:

Tranzitul în Franța este permis cetățenilor statelor spațiului european (State membre UE, Marea Britanie, Andora, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Elveția, Vatican), în următoarele condiții :

Pentru a ajunge în țara de reședință
Între două aeroporturi apropiate (exemplu : Beauvais și Paris-Charles-de-Gaulle) în cazul unui tranzit aerian. Durata tranzitului nu poate depăși 24 ore.

În cazul cetățenilor non-UE sau ai spațiului european (State membre UE, Marea Britanie, Andora, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Elveția, Vatican), tranzitul aerian este permis în cazul în care persoanele sunt în posesia biletului de călătorie până la destinația finală, cu condiția de a nu părăsi zona aeroportuară de tranzit și de a nu depăși 24 de ore de așteptare în aeroport.

Articole similare
Comentarii