În Moldova spionii ruși nici măcar nu trebuie să se ascundă. Ei sunt la supfrafață, în prima linie

Editorial Elena Robu

Dezvăluirile incendiare făcute de publicația franceză ”Le Monde” despre spionii ruși care au folosit Alpii francezi ani de zile ca bază pentru operațiuni în toată Europa arată o odată în plus influența Kremlinului în lume. „Le Monde” precizează că agenții cu baza în departamentul Haute-Savoie din sud-estul Franței aparțineau unei unități de elită a serviciului de informații militare ruse – GRU. Această unitate este responsabilă pentru asasinatele la comandă și acțiunile de sabotaj care au avut loc în Europa între anii 2014-2018.

Potrivit investigațiilor mass-media franceze, acești agenți ruși au participat și la alte misiuni, în special, în 2014, în perioada anexării Crimeei și în timpul campaniei de destabilizare a R. Moldova.

De fapt, spionii ruși în R. Moldova nici măcar nu trebuie să se ascundă sau să acționeze sub acoperire. Ei sunt la suprafață, sunt în prima linie, sunt în funcții de conducere în R. Moldova. Să luăm doar exemplul socialiștilor și subiectul finanțării partidului din surse ce provin din Federația Rusă. Sau acțiunile președintelui țării Igor Dodon care sunt în strânsă consultare cu Kremlinul. În plus, utilizarea sistemului bancar moldovenesc pentru spălarea miliardelor de dolari proveniți din Rusia, este un exemplu cât se poate de grăitor.

Cine crede că agenții sau spionii ruși nu au avut nicio implicare în violențele din 7 aprilie 2009 sunt fie naivi fie manipulați și dezinformați. Este la fel de naiv să credem că acei spioni nu mai activează astăzi în R. Moldova. Ei sunt peste tot, în toate domeniile, dar mai ales în mass-media din R. Moldova. Lucrurile sunt atât de evidente, încât nici nu mai trebuie comentate.

Este oarecum neclar de ce în continuare România sprijină Chișinăul putred de spioni ruși, românofibi. Socialiștii de exemplu: pe de o parte sunt împotriva limbii române și a tot ce este românesc în R. Moldova, pe de altă parte sunt primiți la București, li se promite colaborare, proiecte, bani. Acest joc dublu al României este periculos și scoate la suprafață faptul că și în România spionii ruși s-au infiltrat destul de bine și participă în luarea deciziilor.

Ce putem face noi ca cetățeni? Să fim conștienți de ceea ce se întâmplă, să refuzăm să privim posturile rusești de televiziune, să refuzăm să utilizăm rețeaua de socializare ok.ru sau să o utilizăm rațional pentru a demasca minciunile și propaganda rusă de acolo. Iar cel mai important, să nu mai susțineți prin votul vostru partide pro-ruse în R. Moldova.

 

Articole similare
Comentarii