Mâna Moscovei influențează alegerile la Paris. Tacticile folosite în Moldova sunt pe larg utilizate și în Franța

Editorial Elena Robu

Franța este în această perioadă în febra campaniei electorale pentru alegerile locale care vor avea loc pe 15 și 22 martie, alegeri care vor reînnoi consiliile municipale din cele aproximativ 35.000 de comune franceze. Iar tacticile folosite în această campanie electorală par să nu difere foarte mult de cele utilizate în R. Moldova sau România.

De exemplu, un amplu scandal a izbucnit în toiul campaniei electorale pentru funcția de primar la Paris. Candidatul Partidului ”La République en marche” (al președintelui Francez, Emmanuel Macron) Benjamin Griveaux a anunțat astăzi că se retrage din cursa electorală, după ce ieri pe internet au fost difuzate poze intime, video cu caracter sexual care îl aveau drept protagonist pe acest politician, deputat LRM.

Imaginile au fost distribuite de o figura controversată.

Este vorba despre actorul rus Piotr Pavlenski, care s-a refugiat în Franța în 2017. Acesta este cunoscut prin diverse acțiuni publice pe care le-a organizat în timp. De exemplu, în 2017, Pavlenski a dat foc faţadei unei sucursale a Băncii Franţei, în cadrul unui „performance” artistic intitulat „Eclairage”. Pentru această faptă a fost condamnat în ianuarie 2019 la doi ani de detenţie cu suspendare. În 2016, Pavlenski a executat în Rusia şapte luni de detenţie, iar apoi a fost condamnat la o amendă pentru că a dat foc porţilor sediului fostului KGB la Moscova.

Mai multe despre acest personaj găsiți în acest video:

Sunt scenarii parcă trase la indigo. Asemenea video-uri care încalcă flagrant viața privată a cetățeanului au fost difuzate și în România și în R. Moldova și i-au avut în prim-plan pe politicienii de pe ambele maluri ale Prutului. Sunt tehnici folosite de-a lungul anilor, în diferite părți ale lumii de către mașinăria Kremlinului pentru a deturna alegeri, a compromite democrații, guverne, cursuri europene ale unor țări care își doresc integrarea în Uniunea Europeană.

Cu regret, aceste tehnici au ajuns și în Franța, o țara considerată ca având o bogată experiență în democrație. Doar că un detaliu însemnat le scapă francezilor: puterea imensă a ursului rus, a Kremlinului. Și se pare că nimeni nu mai este capabil să oprească această putere imensă. Prea mult s-a extins în întreaga lume și prea multe tentacule are. Cine ar mai putea să îi stea în cale?

Articole similare
Comentarii