Medicul moldovean din Spania, infectat cu coronavirus pentru că nu avea echipament necesar de protecție: ”Le doresc tuturor medicilor să aibă mare grijă de sănătatea lor”

Moldoveanul Ștefan Botnaru, originar din Dănceni, Ialoveni, stabilit de 3 ani în Spania unde lucrează medic la un Centru de asistență medicală primară și face gărzi în Unitatea primiri urgențe dintr-un spital din orașul Barcelona a fost infectat cu coronavirus pe 12 martie.

”Am fost în contact cu pacienții bolnavi de COVID-19 fără echipament corespunzător, fiindcă în acel moment sistemul de sănătate spaniol nu a fost pregătit pentru acestă pandemie (din punct de vedere tehnic, al echipamentelor de protecție, medicamente și resurse umane)”, a declarat Ștefan Botnaru pentru Portalul Nr.1 al Diasporei ER NEWS.

A fost testat pentru coronavirus la a 7-a zi de la contaminare, care, de fapt, a coincis cu prima zi de apariție a simptomelor. Moldoveanul spune că tratamentul este prescris în funcție de forma de evoluție a bolii: ușoară, medie și severă. La fel se ia în considerare daca bolnavul este din grupul de risc sau nu.

”Contaminarea cu COVID-19 se manifestă printr-o infecție a căilor respiratorii superioare și/sau a căilor respiratorii inferioare. Rar este întâlnită forma digestivă care se manifesta prin febră, greață, vomă și diaree. Chiar în prima zi de la contaminare am pierdut mirosul și gustul. La a 7-a zi a apărut durerea musculară, articulară, oboseala și congestia nazală”, a povestit Ștefan Botnaru.

Conaționalul nostru din Spania a ținut să transmită un mesaj tuturor medicilor să aibă mare grijă de sănătatea lor și să țină piept acestei pandemii.

Articole similare
Comentarii