Moldova-Franța: Proiect de cooperare descentralizată privind gestionarea deșeurilor, o problemă cu efect de bombă asupra mediului înconjurător din Moldova

Săptămâna aceasta la Chișinău va fi lansat oficial proiectul moldo-francez de cooperare descentralizată privind managementul deșeurilor în R. Moldova « Spre un management inter-municipal eficient și durabil al deșeurilor menajere în regiunea Centru-Est a Moldovei ».

Proiectul care se înscrie în cadrul de cooperare descentralizată moldo-franceză dintre întreprinderea « Savoie Dechets » și 5 municipalități din raionul Telenești și are drept scop facilitarea implementării strategiei naționale de gestionare a deșeurilor.

De notat că cinci comune din Republica Moldova (Verejeni, Ratuș, Bănești, Chițcanii Vechi, Telenești) au lansat încă în 2018 un apel către întreprinderea franceză « Savoie Dechets », pentru a beneficia de suportul tehnic al partenerilor francezi în procesul de tranziție către un serviciu viabil și durabil de management al deșeurilor.

”În urma eforturilor coordonate a fost posibilă astfel definirea unui program de sprijin pentru consolidarea capacităților municipalităților și desfășurarea unui serviciu inter-municipal de gestionare a deșeurilor”, a precizat pentru Portalul ER NEWS secretarul Consiliului Local al Primăriei Verejeni, raionul Telenești, Zinaida Mîndru.

Experiența Franței privind managementul deșeurilor

Despre partenerii francezi ai acestui proiect ”Savoie Déchets” putem spune că este  un organism public de tratare a deșeurilor, amplasat în sud-estul Franței, la Chambéry. În prezent, ”Savoie Déchets” întrunește 256 comune și 530 000 locuitori și are următoarele misiuni principale : tratarea deșeurilor menajere și asimilate și sortarea și valorificarea acestora.

Întreprinderea « Savoie Dechets » asigură gestiunea unei Unități de Valorificare Energetică și de tratare a Deșeurilor (UVETD). Acest echipament industrial (instalație de incinerare) tratează deșeurile ce nu pot fi reciclate, deșeurile spitalicești și nămolul de la stațiile de epurare.

« Savoie Dechets » gestionează de asemenea sortarea colecțiilor selective ale colectivităților membre și a materialelor de altă proveniență. Aceste deșeuri, recepționate în două centre de sortare, sunt sortate, condiționate apoi dirijate spre filierele de reciclare unde ele vor fi
valorificate.

Începând cu anul 2014, colectivitățile locale franceze competente în materie de colectare și tratare a deșeurilor au posibilitatea să aloce până la 1% din resursele aferente acestor misiuni, acțiunilor de cooperare în domeniul dezvoltării și al solidarității internaționale. Obiectivul este de a lucra în parteneriat cu o colectivitate locală din străinătate cu scopul de a ameliora gestiunea deșeurilor și calitatea serviciilor publice.

Cinci comune din Republica Moldova mobilizate în jurul unui obiectiv comun

Proiectul de cooperare dezvoltat cu sprijinul Ambasadei Franței în Republica Moldova pentru municipalitățile Verejeni, Ratuș, Bănești, Chițcanii Vechi, Telenești și Întreprinderea « Savoie Déchets » (Chambéry), își propune să pună în aplicare o soluție globală pentru îmbunătățirea gestionării deșeurilor prin sprijinirea municipalităților în tranziția către un serviciu inovator și eficient.

”Proiectul urmărește, de asemenea, să sensibilizeze publicul cu privire la impactul asupra mediului, să elimine depozitele de deșeuri neautorizate și să creeze condiții optime pentru compostarea deșeurilor de bucătărie și a celor vegetale la domiciliu, precum și compostarea deșeurilor municipale in cadrul unei platforme de compostare”, a explicat Zinaida Mîndru.

Citește și:

(VIDEO) Cu ce impresii au rămas primarii din Moldova care au vizitat Franța

 

Bugetul proiectului moldo-francez de cooperare descentralizată privind managementul deșeurilor în R. Moldova se ridică la 200.000 de euro și este prevăzut pentru o perioadă de 18 luni. Este finanțat de către întreprinderea «Savoie Déchets » și de Ministerul francez pentru Europa și Afaceri Externe precum și de municipalitățile partenere. Proiectul este susținut de către Ambasada Franței în Republica Moldova.

Articole similare
Comentarii