Moldova, țară de vacanță pentru conaționalii noștri din străinătate

An de an, grație Sfintelor Sărbători de Paști familiile noastre se reunesc la casa părintească, probabil niște noțiuni pe care doar noi, românii, le simțim atât de profund. Pentru conaționalii noștri din diasporă, Paștele și Paștele Blajinilor reprezintă cel mai bun prilej de a reveni acasă. Moldovenii din străinătate își aranjează în așa fel vacanțele încât de Sfintele Sărbători de Paști să fie acasă, în satele de baștină, alături de părinți și rude, alături de mormintele celor dragi. Aproape tot anul se învârte în jurul Învierii Domnului și a Paștelui Blajinilor, pentru că fiecare dintre cei plecați în străinătate își dorește să îi cinstească pe părinți, fie vii, fie morți.

Dovadă sunt și cozile care se formează în aceste zile la punctele de trecere a frontierei. Cea mai aglomerată rămâne a fi vama Leușeni. Pe 7 aprilie cele mai tranzitate puncte de trecere au fost:
Leușeni – 10 931 traversări ale persoanelor,
Otaci – 8 411 traversări ale persoanelor,
Aeroportul Internațional Chișinău – 7 667 traversări ale persoanelor,
Sculeni – 6 288 traversări ale persoanelor,
Giurgiulești-Galați – 5 038 traversări ale persoanelor,
Cahul – 3 268 traversări ale persoanelor,
Costești – 2 337 traversări ale persoanelor,
Criva – 2 952 traversări ale persoanelor,
Palanca – 1 898 traversări ale persoanelor.

Astfel, din an în an, Moldova devine tot mai mult o țară de vacanță pentru reprezentanții din diasporă. Când au concedii, revin acasă, când își doresc o vacanță, revin acasă. Este dureros când locul natal devine destinație de vacanță, dar asta este realitatea pe care o trăiesc majoritatea moldovenilor din străinătate. Pentru copiii lor Moldova este doar o destinație de vacanță unde pot petrece timpul frumos cu buneii și rudele. În rest, mai nimic nu îi leagă de aceste pământuri, nu au amintiri care se le trezească acel dor de casa părintească, pentru că această casă părintească este acolo unde s-au născut ei, acolo unde este mama și tata, acolo unde sunt familia și prietenii lor.

Cu siguranță, oamenii nu au plecat de bună voie. Pentru toată această dramă pe care o trăim ar trebui să le fie rușine tuturor celor care s-au aflat la guvernare de la Independență și până în prezent. Sărăcia și corupția, care merg mână în mână, ne alungă peste hotare și ne transformă țara într-o destinație de vacanță plină de durere și dor.

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii