În premieră, moldovenii care locuiesc în Italia vor primi lunar bani de la statul italian. Iată despre ce sume este vorba

Zilele trecute presa italiană anunța despre faptul că Guvernul a adoptat decretele-lege privind crearea ”venitului de cetăţenie” (Reddito di cittadinanza, RDC), care va fi acordat şi străinilor din Italia. De asemenea s-a votat și pentru scăderea vârstei de pensionare.

Aceste legi îi vizează în egală măsură și pe moldovenii care locuiesc în Italia de minim 10 ani. Informația a fost confirmată pentru blogul www.elenarobu.md de către ambasadoarea R. Moldova în Italia, Stela Stîngaci.

Ce prevede ”venitul de cetățenie”

Pentru cei care trăiesc sub pragul sărăciei, statul italian va oferi lunar maxim 780 de euro pentru o singură persoană, cu creşteri sau scăderi în funcţie de situaţia familiei, pe o perioadă de 18 luni. Este pentru prima dată când se vor oferi asemenea sume de către statul italian.

Suma maximă a venitului ca cetățenie ajunge la 500 de euro. La această sumă se adaugă o sumă de 280 de euro dacă persoana deține un contract de închiriere sau 150 de euro dacă locuiește într-o casă pentru care plătește un credit ipotecar. Doar astfel, suma totală maximă poate ajunge la 780 de euro. În caz contrar, dacă locuiește într-o casă proprietate personală, suma maximă este de 500 de euro. O sumă suplimentară va fi acordată familiilor care au în componență o persoană cu handicap.

Pentru a beneficia de aceste sume, trebuie să aveți un ISEE mai mic de 9.360 de euro pe an, să nu dețineți o locuință proprietate sau să dețineți una sub o valoare de 30.000 de euro și să nu aveți alte bunuri totale (autoturisme, de exemplu) care să depășească valoarea de 6.000 de euro. Niciun membru al familiei nu trebuie să dețină o mașină înregistrată în ultimele 6 luni de peste 1600cc (250cc pentru motociclete), scrie rotalianul.com

În același timp, beneficiarii nu vor putea refuza mai mult de două oferte de locuri de muncă, dintre care a doua ofertă poate să ia în considerare un job la o distanţă de până la 250 km de casă, iar a treia ofertă vizând un loc de muncă oriunde pe teritoriul Italiei.

RDC se adresează celor cinci milioane de persoane care trăiesc sub pragul sărăciei în Italia, cu condiţia să nu fi locuit în străinătate în ultimii doi ani pentru italieni şi să fi locuit în Italia timp de cel puţin zece ani pentru străini, inclusiv pentru moldoveni.

Ce prevede reforma sistemului de pensii

Reforma sistemului de pensii, denumită ‘Quota 100’, ia în considerare retragerea din câmpul muncii de la vârsta de 62 de ani şi 38 de ani de contribuţii, în timp ce legea actuală stabileşte vârsta de pensionare la 67 de ani.

Guvernul estimează că 355.000 de persoane ar putea alege această opţiune din 2019, între care 130.000 de funcţionari, şi ia în considerare o infuzie de tineret pe piaţa muncii.

În următorii trei ani, ‘vom trimite un milion de persoane la pensie’, a afirmat Di Maio, în timp ce Salvini a insistat pe faptul că nu va exista ‘nicio penalizare şi nicio tăiere’ a pensiilor în cazul celor care vor alege să se pensioneze mai devreme.

Acestea sunt cele două promisiuni-cheie ale celor două formaţiuni ale coaliţiei populiste aflate la putere, informează AFP.

”Acest guvern îşi onorează promisiunile”, a afirmat premierul Giuseppe Conte, în cursul unei conferinţe de presă susţinută împreună cu cei doi vicepremieri – Matteo Salvini (Liga, extrema dreaptă) şi Luigi Di Maio (Mişcarea 5 Stele, M5S, antisistem).

”Cabinetul de miniştri a decis să fondeze un nou stat al bunăstării”, a exclamat Di Maio.

Bugetul pe 2019 adoptat la sfârşitul lunii decembrie prevede o anvelopă de şapte miliarde de euro pentru RDC, principala promisiune a M5S, şi patru miliarde de euro pentru reforma sistemului de pensii, o măsură emblematică a Ligii.

Articole similare
Comentarii