O eroare umană și 176 de morți: Tragedia avionul ucrainean prăbușit în Iran ne lasă fără speranțe

Editorial Elena Robu

În anul 2016 descopeream un om care se presupune că a salvat lumea. Se numește Stanislav Petrov și l-am cunoscut la Festivalul de film documentar CRONOGRAF, prin intermediul unui documentar realizat despre acest erou. 26 septembrie 1983 este ziua când a fost prevenită o catastrofă nucleară.

Stanislav Petrov era ofițerul responsabil al centrului de monitorizare nucleară de la Oko, sistemul centrului raportând că o rachetă nucleară a fost lansată din Statele Unite Ale Americii. Petrov a considerat avertizarea ca fiind una falsă, astfel, decizia sa a prevenit un contra-atac de proporții gigantice și o distrugere reciprocă din partea Statelor Unite ale Americii și al aliaților din NATO. Investigații ulterioare au confirmat că avertizarea satelitului a fost cauzată de o defecțiune.

Atunci lumea a fost salvată. Însă erorile umane sunt multiple și au cauzat pierderi de vieți omenești imense. Exemplul catastrofei de la Cernobîl este mai mult decât elocvent în acest sens.

Se vorbește despre o eroare umană și în cazul avionului ucrainean cu 176 de persoane la bord prăbușit în Iran. Orice despăgubire nu poate înlocui aceste persoane care deja nu mai există, viețile cărora au fost spulberate de o ”eroare”. Cine știe dacă această ”eroare” a fost intenționată sau nu. A existat cumva o persoană la bordul avionului care trebuia ”lichidată”? Cineva care știa prea multe și pur și simplu a vrut să evadeze din Iran? Nicio ipoteză nu poate fi exclusă, indiferent de retorica autorităților iraniene, canadiene, ucrainene sau a altor state care au tangență cu acest tragic episod.

Din păcate, lumea în care trăim este mult prea fragilă. Nu știm cu cine putem fi în același avion, nu știm dacă o nouă ”eroare” va doborî avionul/trenul/ în care din întâmplare suntem și noi: eu/tu, copiii noștri, părinții noștri, rudele noastre.

Familii întregi, copii nevinovați au murit în această catastrofă aviatică. Cât costă viețile lor? Cine este în măsură să facă asemenea estimări? Cât de pertinente sunt aceste estimări? Întrebări cu răspunsuri care dor. Iar perspectivele pentru o viață sigură sunt tot mai puține.

Articole similare
Comentarii