O singură diasporă, dar două reuniuni: O nouă divizare?

În acest sfârșit de săptămână la Chișinău sunt organizate două evenimente majore cu și pentru diasporă. Vorbesc despre Offline-ul Adoptă un vot (ediția a doua) care va avea loc pe 19-20 august și care este un eveniment organizat de diasporă, unde fiecare își autofinanțează participarea. Cel de-al doilea, intitulat generic Zilele diasporei, are loc între 18-20 august și este organizat de Guvernul R. Moldova, prin Biroul Relații cu Diaspora, unde toate cheltuielile sunt suportate din bugetul de stat, adică din banii noștri, ai tuturor celor care plătesc impozite în acest stat. Și încă un detaliu, va fi și o recepție. Asta chiar în prima zi.
Sesizați prima diferență?

Mai jos puteți vedea cine sunt partenerii care susțin BRD, Guvernul și Zilele Diasporei.

Și iată așa începe/continuă marea gâlceavă și disensiune și în diasporă. Cu siguranță vor fi reprezentanți din diasporă care vor merge la ambele evenimente, din curiozitate și cred că acest lucru este absolut normal, pentru a fi informat din cât mai multe surse. Vor fi din cei care vor merge doar la evenimentul care este gratuit, care nu presupune cheltuieli de participare, pentru că orice este gratuit pare a fi foarte atractiv în R. Moldova. Și vor fi conaționali care vor participa la evenimentul organizat de diasporă, care își plătesc din banii proprii venirea la Chișinău, taxa de participare la eveniment. Da, poate părea straniu, dar ei își plătesc toate cafelele și prânzurile.

Însă acest aspect nu este atât de esențial. Ceea ce mi se pare dubios este suprapunerea acestor două evenimente. Faptul că Offline-ul Adoptă un vot va avea loc la Chișinău se știa încă din martie, pentru că a fost anunțat chiar la finalul primului Offline care a avut loc la Veneția. Aproximativ era cunoscută și data, era clar că va fi în august, pentru că atunci majoritatea moldovenilor își pot lua vacanță. Dar de ce și BRD organizează exact în aceleași zile propriul eveniment? Oare nu vorbim despre o singură diasporă? De ce este nevoie să fie împărțită în ai voștri și ai noștri? Este foarte clar cui îi convine această disensiune și această împărțeală a oamenilor. Întrebarea este cât vor mai tolera oamenii să fie împărțiți așa între buni și răi, între roșii și albaștri, între ai noștri și ai voștri?

Din câte se observ, principiul istoric strategic Divide et impera rămâne în vigoare. Dar de câte ori putem călca pe aceleași greble? Ce reprezintă astăzi Biroul Relații cu Diaspora în componența unui Guvern în care oameni au încredere în proporție de doar 3%? Câți dintre cei care au fost la Veneția mai sunt entuziasmați să participe la schimbarea lucrurilor în țară? Lucrurile vor deveni mai clare la sfârșitul acestei săptămâni când se vor consuma cele două evenimente.

Așadar, Offline-ul Adoptă un Vot vs Zilele Diasporei. O competiție sau o cooperare?

 

Informația este putere, informați-vă corect!

Cu respect, Elena Robu

 

 

 

Articole similare
Comentarii