Sudul Franței a fost zguduit ieri de un nou atentat terorist, soldat cu 3 morți și 16 răniți. Teroristul s-a aflat în mai multe locații unde a tras focuri de armă, făcând victime. Ulterior a intrat într-un supermarket unde a împușcat mortal doi oameni și a luat ostatic o femeie. Un ofițer de poliție care a venit la fața locului cu echipa sa a cerut să fie luat ostatic, în schimbul femeii. Ulterior, colonelul Arnaud Beltrame a suferit răni grave și a luptat pentru a trăi până azi dimineață când oficialii francezi au anunțat că ofițerul a murit. El a fost numit erou de către preşedintele francez Emmanuel Macron.
Tragedia face că, acum trei luni, colonelul a fost comandatul un exercițiu de simulare a unui atentat terorist soldat cu un masacru într-un supermarket. Să fi fost oare o premoniție sau destinul la mijloc?! Sunt întrebări la care nu putem găsi răspuns, din păcate.
Eroismul său rezidă în faptul că a riscat cu propria viață și a cerut să fie luat ostatic pentru a salva o altă persoană. Codul ofițerului a fost aplicat în practică, iar în cazul unui schimb de ostatici, este o datorie să procedeze astfel.
Din fericire, R. Moldova nu trece prin asemenea tragedii, dacă trecem cu vederea explozia de săptămâna aceasta de pe str. Armenească (deși nu putem trece cu vederea, pentru că au murit doi oameni în această tragedie). Dar, scriam zilele acestea despre exercițiile de simulare a unor atentate teroriste , pe care ai noștri le numesc ”fabule” și care sunt de-a dreptul fabuloase, cum ar fi luarea de ostatici pe un station și despre resursele care sunt irosite pentru astfel de exerciții tactice.
„Aceste acţiuni sunt îndreptate pentru a exercita şi a prelua bunele practici internaţionale cu privire la prevenirea şi combaterea terorismului”, spunea atunci șeful adjunct IGP, Gheorghe Cavcaliuc.
Poliția Națională împreună cu alte subdiviziuni de forță ale Ministerului Afacerilor Interne a demonstrat încă o dată că este o instituție pregătită cu angajați profesioniști, curajoși, devotați jurmântului și poporului, gata să intervină și să gestioneze situații complicate, protejând cetățenii chiar și cu prețul propriei vieți.#Polițianaționalăprotejeazăcetățenii#Polițiaspecialăînacțiune#MAIpentruoameni#Polițiacombateterorismul
Gepostet von Gheorghe Cavcaliuc am Freitag, 16. März 2018
Apare o întrebare firească, dacă ar fi să facem o comparație cu gestul ofițerului francez, care, ca șef de echipă, a mers direct în mâinile teroristului, oare șefii de echipă ai MAI ar face la fel? Oare șeful adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, care a fost în fruntea unor asemenea exerciții tactice, ar face la fel, dacă s-ar afla într-o atare situație? Oare ai noștri au demnitate, curaj, devotament față de meserie și față de țară? Au exersat ei cumva așa un scenariu, în care șeful echipei de intervenție a făcut schimb de locuri cu ostaticii?
Poate e cazul de coborât pe pământ și de făcut exerciții de simulare a atentatelor teroriste care se pot întâmpla în realitate și să nu plutim undeva prin nori căutând fabule cât mai ireale. ”Conform fabulei exercițiului au fost antrenate 50 persoane în calitate de ostatici, 26 persoane care au realizat simularea atacului terorist și un dispozitiv de cca 300 polițiști și carabinieri antrenați la formarea dispozitivelor destinate situațiilor de acest gen”. Eu ca jurnalistă înțeleg că asemenea strategii sunt demult depășite, pentru că lupta de front era pe timpul celui de-al doilea război mondial. Or, sunt peste 70 de ani de atunci și asemenea strategii nu mai sunt relevante astăzi.
Revenind la tragedia care s-a produs în Sudul Franței, cu siguranță francezii nu vor uita eroismul colonelul Arnaud Beltrame care și-a sacrificat propria viață din devotament pentru patrie.
Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.
Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu