Poetul nepereche, Mihai Eminescu, omagiat și la Lyon

În ziua când marcăm 169 de ani de la nașterea poetului nepereche al românilor, Mihai Eminescu și de Ziua Culturii Naționale marcată în România pe 15 ianuarie, Consulatul General al României din Lyon (Franța) a organizat un călduros eveniment dedicat literaturii române.

În mesajul său de deschidere, consulul general al României din Lyon, Anca-Elena Opriș a ținut să readucă în prim-plan importanța operei eminesciene pentru poporul român. Grație traducerilor, poetul Eminescu este cunoscut și de către publicul francez.

Alături de consulul general al României din Lyon, Anca-Elena Opriș

Având genericul “Cuplurile. Forța destinului”, comunitatea românilor din Lyon, dar și francezi pasionați de literatura română au avut ocazia să redescopere opera eminesciană, poeziile marelui poet Mihai Eminescu traduse în limba franceză cu atâta iscusință și dăruire de către profesorul Jean-Louis Courriol.

Alături de profesorul Jean-Louis Courriol

Evenimentul a fost moderat de către jurnalista Cristina Hermeziu, inițiatoarea “turului traducătorilor” de literatură română care se desfășoară în mai multe orașe din Franța și despre care voi scrie într-un articol ulterior.

Alături de jurnalista Cristina Hermeziu

Amintesc aici și prezența distinsei doamne Florica Courriol, care prin traducerile sale face cunoscută francezilor scriitura româneasca, de pe cele două maluri ale Prutului, Florica Courriol traducând în franceză și cartea publicistului Iulian Ciocan “Le royome de Sasha Kozak”.

Alături de traducătoarea Florica Courriol

Așadar, grație traducerilor, opera lui Eminescu devine nemuritoare în lumea întreagă.

Articole similare
Comentarii