Propunere istorică: La Roma ar putea să apară o statuie reprezentând o personalitate marcantă pentru poporul român: Decebal, Bălcescu sau Eminescu?

Propunere istorică. Asociația „Villaggio Romeno”, înființată în 2014 de către Luciana Ludușan, întreprinzătoare româncă stabilită de peste 20 de ani în Peninsulă și Fundația YOUness reprezentată de Vanessa YOUNESS au transmis primăriei Romei, la începutul acestei luni, o cerere în vederea amplasării în capitala Italiei a unei statui dedicate unei personalități reprezentative pentru români și pentru România, transmite www.agendadiasporei.com, preluat de Romanian Global News.

„Cerem realizarea și amplasarea pe teritoriul orașului Roma a unei statui care să reprezinte o personalitate istorică, cunoscută și apreciată atât în România, cât și în Italia”. Potrivit inițiatorilor, „România este printre singurele țări care nu beneficiază de privilegiul de a avea la Roma o statuie a unui personaj istoric de referință”, iar un demers în acest sens ar fi un semnal important pentru a marca „cultura, solidaritatea și înfrățirea dintre cele două popoare latine”.

În cererea înaintată primarului Romei, Virginia Raggi, se amintește faptul că în România există numeroase statui dedicate legăturilor istorice dintre cele două popoare, cum ar fi statuia Lupoaicei cu Romulus si Remus, copie a celebrei Lupoaice de pe capitoliu, amplasată în mai multe orașe ale țării.

Decebal, Nicolae Bălcescu sau Mihai Eminescu?

Care va fi personajul ales pentru a reprezenta România? Au fost propuse trei personalități remarcabile: Decebal, Nicolae Bălcescu și Mihai Eminescu, iar comunitatea românească este invitată să o aleagă pe cea mai reprezentativă, pe baza unui sondaj de opinii.

”Invităm Ambasada României la Roma și Statul român să ne sprijine prin acordarea patronajului și ne adresăm totodată comunității și asociațiilor de români să se alăture demersului nostru, pentru a atinge un obiectiv comun: acela de a avea la Roma o statuie care să reprezinte o parte din istoria noastră”, au transmis inițiatorii acestui demers.

Articole similare
Comentarii