Redeschiderea Consulatului R. Moldova la Bologna: în curând ”cineva” își va găsi un fotoliu călduț de consul

Tot mai multă agitație în jurul redeschiderii Consulatului R. Moldova la Bologna, Italia, chiar înaintea alegerilor parlamentare din această toamnă. Și cum ambasadorii sunt numiți, în mare parte pe criterii politice, ultimul exemplu fiind cel al ambasadoarei R. Moldova în SUA, Cristina Balan, vicepreședintă a Partidului Democrat, devine din ce în ce mai clar cine este interesat în redeschiderea acestui Consulat.

Ce avem la momentul de față în Italia, unde există cea mai numeroasă comunitate de  moldoveni, după Rusia? O ambasadă la Roma și câte un consulat la Milano și Padova. Actuala guvernare ar fi extrem de interesată în redeschiderea Consultatului la Bologna, unde ar putea să își plaseze un om de încredere cum ar fi, de exemplu, actuala șefă a BRD, Olga Coptu, pentru a controla mai bine alegerile parlamentare din toamnă. Potrivit informațiilor din diaspora, consulatul de la Bologna a fost unul din cele mai solicitate consulate ale R. Moldova din străinătate, înregistrând, în 2012, 22 828 de servicii consulare prestate. Cifrele însă sunt până la deschiderea altor două consultate în nordul Italiei – cel de la Milano și cel de la Padova, care au preluat volumul de servicii prestate de fostul consulat de la Bologna.

Reamintesc că acest Consulat a fost inaugurat în anul 2008 și în a fost închis la finele anului 2013, după un scandal în care a fost implicat consulul Nicolae Nucă. Peste trei ani de la scandal, fostul consul al Moldovei la Bologna, a fost reținut pentru corupere și perfectarea ilegală a documentelor de ședere și intrare pe teritoriul Republicii Moldova pentru cetățenii arabi, iar în martie 2017, dosarul pe numele fostului consul este trimis în judecată pentru acte de corupţie. Se pare că dosarul nu are nicio legătură cu activitatea sa în calitate de consul la Bologna.

Mai mulți reprezentanți din diasporă au povestit pe rețelele de socializare despre implicarea actualei șefe a BRD, Olga Coptu, pentru ca acest consulat de la Bologna să fie închis. Și acum, paradox, actuala guvernare, din care face parte și Olga Coptu, își dorește redeschiderea consulatului de la Bologna.


Iată aici explicațiile Olgăi Coptu în cadrul emisiunii Alb&Negru pe care am realizat-o la UNIMEDIA despre închiderea Consulatului de la Bologna și deschiderea altor consulate la Milano și Padova.

https://unimedia.info/stiri/video-un-nou-consulat-al-r–moldova-la-padova–italia-76524.html

Și încă un detaliu interesant în toată această ecuație, șefa BRD, Olga Coptu și-a anunțat aseară demisia din funcție.

Și acum, urmați și succesiunea apariției știrilor despre redeschiderea Consulatului de la Bologna.
Pe 18 iunie știrea apare pe portalul noi.md, pe 19 iunie știrea e distribuită pe grupul de Facebook ”Moldoveni în Bologna”, iar peste câteva minute această știre este distribuită și de șefa BRD, Olga Coptu pe pagina ei de Facebook. Pe 24 iunie știrea este distribuită de Tatiana Gorea, de numele căruia este legat Centrul de Reprezentare și Susținere a Concetățenilor din Bologna care îl promovează pe Ilan Șor. Pe 26 iunie, Olga Coptu își anunță demisia din funcția de șefă la BRD. Credeți că sunt simple coincidențe sau deja scenariul este pregătit?

Întâmplător sau nu? Olga Coptu este candidatura pentru funcția de consul la Bologna? Nu mai este mult și toate aceste presupuse necunoscute vor deveni cunoscute. Întrebarea e dacă moldovenii din diaspora din Italia vor tolera acest lucru, vor aplauda, vor participa la tăiat de panglică sau vor protesta și vor cere ca în această funcție să fie numită o persoană onestă? Câți dintre conaționalii noștri se vor opune? Sau mai toți vor baga capul în nisip ca struțul?

Dacă vă doriți ca blogul www.elenarobu.md să vă informeze în continuare liber și echidistant, îl puteți susține făcând o donație aici.

https://www.paypal.com/donate/?token=JPKSWolZvfKax7FjBgDe4X083oeICWUtp84lulGXRCUIzoXViybdsxDEQ8bLKMv_q8xYt0&country.x=FR&locale.x=

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

 

Articole similare
Comentarii