Român stabilit la Lyon, Franța: ”Mi-ar plăcea ca noi, românii, să fim mai solidari”

Mircea Giosan este unul dintre miile de români stabiliți în Franța împreună cu familia. După mai multe experiențe și căutări, au ales Lyon ca punct final de emigrare. Este implicat plenar în viața comunității românești din zonă fiind trezorier în Asociațiile «Oriunde Lyon» și «Rhone-Roumanie». Despre diaspora românească din Lyon spune, în cadrul unui interviu pentru Portalul Nr.1 al Diasporei ER NEWS, că nu este foarte strânsă și i-ar plăcea ca noi, românii, să fim mai solidari.

E.R: Când și cum începe povestea Dvs de emigrare?

În 2009, când am plecat la Bruxelles. Soția mea era deja acolo. După câțiva ani de Belgia, am schimbat iar țara, ajungând în Franța, unde am și rămas. Aici am locuit în mai multe orașe printre care Chambery, Belley, Nice, Salon-de-Provence dar până la urmă am ales Lyon-ul, și nu ne pare rău deloc, dimpotrivă, ne simțim foarte bine aici.

Cum a fost adaptarea, integrarea în Franța?

Adaptarea a fost destul de ușoară, cu toate că nu știam mai deloc limba franceză. Am avut norocul să întâlnim mai peste tot oameni de calitate, care au făcut experiența mai plăcută. Am fost peste tot aproape și de comunitatea românească, unde am cerut și mi s-au oferit întotdeauna sfaturi utile de la cei mai « vechi » decât mine, având șansa să nu trec peste aceleași greșeli ca și ei.

Care a fost cel mai dificil moment trăit în străinătate?

Primul an a fost cel mai greu. De câteva ori ne-am și gândit destul de serios să renunțam și să ne întoarcem în România. Lucram departe de domiciliu, petreceam 3 ore pe zi în mai multe mijloace de transport, naveta a fost îngrozitoare. Nici jobul nu era ideal. Vrând neapărat să găsesc primul post aici, am făcut unele compromisuri pe plan profesional, pe care nu știu dacă le-aș mai face cu mintea de acum. Dar a trecut repede.

Sunteți trezorierul Asociațiilor « Oriunde Lyon » și « Rhone-Roumanie », De ce a fost nevoie de apariția acestora și ce activități desfășurați?

Asociația « Rhone-Roumanie » a fost creată în 1993 de câțiva francezi din Lyon, are o lungă tradiție în promovarea legăturilor culturale româno-franceze. În fiecare an oferim de exemplu burse pentru profesori tineri de limba franceză din Romania, aceștia având ocazia să petreacă o săptămână în mai multe școli franceze din medii diferite, participând la ore, la activitățile extrașcolare și având acces total în cancelarie, cu toate cheltuielile de sejur și transport incluse. Organizăm evenimente la Lyon în care promovăm România, cum ar fi de exemplu « Repas de Rhone-Roumanie » de 1 decembrie, întâlnirea de Mărțișor, concursuri de fotografie despre România, concerte, tombole, și multe altele. Trimitem în fiecare lună un newsletter celor aproape 2000 de români din zona Lyon-ului pe care îi avem în baza de date. E-mailul conține știri din comunitate, articole și noutăți despre România apărute în Franța.

În Asociația « Oriunde Lyon », creată în 2018, sunt membru fondator împreună cu Georgeta Dumont și Ovidiu Vasutiu. Spre deosebire de Asociația Rhone-Roumanie, axată pe proiecte culturale, aici încercăm să facilităm legăturile de afaceri între românii din regiune. Suntem la început de drum, dar am reușit totuși să organizăm în aprilie 2019 primul târg de produse ți servicii romanești la Lyon, eveniment la care au participat peste 500 de români din zonă. Anul acesta, din cauza situației sanitare, a trebuit să anulăm ediția a doua, sperăm la anul în primăvară să fie din nou posibilă. În această perioadă mai deosebită ne întâlnim pe Zoom, unde avem de fiecare data invitați speciali, pe teme diverse. Următoarea întrevedere este de exemplu pe 15 decembrie. Detalii pe pagina noastră de Facebook.

Toate activitățile și managementul celor două asociații sunt asigurate de voluntari români și francezi, singurul beneficiu pe care îl avem este satisfacția că facem ceva pentru românii din zonă. Toți cei care vor să pună umărul sunt bine-veniți.

În general ce le povestiți francezilor despre România?

Îmi place mult să povestesc despre Bucovina, locul în care m-am născut. Le povestesc despre tradițiile care se țin (încă) la noi în regiune, despre munți, despre multiculturalitatea zonei. Le vorbesc și despre România în general, despre latinitatea noastră, despre limba română care datorează atât de mult limbii franceze, despre istoria României care datorează atât de mult Franței. Am găsit aici un teren « fertil », mulți francezi pe care i-am întâlnit nu știau prea multe despre România.

Cum ați descrie comunitatea românilor din Franța?

Diaspora românească de aici nu este foarte strânsă, cu toate că asociațiile, bisericile și consulatul sunt active și organizează des evenimente, zic eu interesante.

Mi-ar plăcea să fim mai solidari și să învățăm de la celelalte comunități din estul Europei, care reușesc « să se vândă » mai bine. Fiind mai vizibili și mai strânși în spatele asociațiilor lor, obțin săli mai bune, finanțări de la stat, beneficii diverse, doleanțele lor individuale sau de grup se rezolvă mult mai repede. Se înscriu masiv pe listele electorale, chiar dacă nu au toți cetățenia franceză, drept rezultat reprezentanții lor obțin de la aleșii locali mult mai multe avantaje pentru comunitatea respectivă. Își sprijină mai mult afacerile, la competențe egale privilegiind întotdeauna o firmă, un artizan sau un freelancer din comunitatea lor.

Cum vedeți implicarea diasporei pentru dezvoltarea României/comunității românești?

În primul rând, prin participarea la vot pentru alegerile parlamentare, pe 5 si 6 decembrie. Din informațiile pe care le am, Consulatul va fi din nou la înălțime cu organizarea lor, cum a fost cazul și în trecut la Lyon. În al doilea rând, prin participarea la activitățile și evenimentele asociațiilor, bisericilor și a consulatului românești din Lyon. Sunt foarte mulți voluntari români și francezi care își consumă din timpul și resursele lor pentru a face viața românilor mai frumoasă aici. Și nu în ultimul rând trebuie să avem mai multă încredere în produsele și serviciile românilor din diaspora, pe care trebuie să-i susținem, mai ales în această perioadă.

Care este cel mai mare vis al Dvs legat de România?

Visul meu, ca și cel al multor români din diaspora ar fi ca România să poată avea mai bine grijă de cetățenii ei, pentru a ne întoarce toți acasă.

Vă mulțumesc pentru acest interviu

Articole similare
Comentarii