România ne construiește grădiniţe, iar moldovenii votează cu Rusia

Editorial Elena Robu

Un alt paradox greu de înțeles care persistă în mintea moldovenilor: România alocă sume importante pentru reparația grădinițele din R. Moldova, a obiectivelor de cultură, iar moldovenii oricum votează cu Rusia.

Recent cetăţenii moldoveni au fost întrebaţi (în cadrul unui studiu realizat de către Institutul Republican Internaţional) ce cred despre statele care au investit în Republica Moldova. Aceştia au clasat pe primul loc Uniunea Europeană, cu 47 la sută, pe locul doi Rusia cu 27 la sută, pe locul trei Statele Unite ale Americii cu cinci la sută, iar România pe ultimul loc cu patru la sută.

De unde această percepție eronată? Din trecutul și gândirea sovietică a moldovenilor. Adăugam aici propaganda rusă, care funcționează ca o mașinărie bine pusă pe roate în R. Moldova, dar și românofobia promovată și alimentată de la cel mai înalt nivel din stat – adică președinția.

În realitate, România a alocat milioane de euro pentru R. Moldova. O parte din acești bani, care provin din impozitele contribuabililor români, au fost direcționați către renovarea a aproape 1000 de grădinițe. De asemenea, autoritățile de la București au donat peste 190 de microbuze școlare pentru toate raioanele Republicii Moldova.

An de an, guvernul României oferă mii de burse pentru liceeni, studenţi şi masteranzi basarabeni şi peste 1100 de locuri gratuite în taberele de odihnă din România. În domeniul Sănătăţii, doar la Institutul Mamei şi Copilului din Chişinău, au fost renovate 16 secţii cu bani ai cetăţenilor români, iar la Cahul a fost creat un Centru modern de Transfuzii. De asemenea, proiectul SMURD este în desfăşurare şi s-a reuşit salvarea a zeci de pacienti. În domeniul Culturii, au fost renovate Sala cu Orgă şi Muzeul Naţional de Arte, iar la Cahul se reconstruieşte Teatrul Bogdan Petriceicu Haşdeu.

Dar ce contează toate aceste lucruri, când site-urile de propagandă rusești promovează cu înverșunare cât de bună este Rusia în raport cu R. Moldova și cât de rea este România.

Aflat într-o vizită la Bălți, Excelenţa Sa Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova a spus destul de tranșant: ”Mă doare sufletul şi am primit întrebări din România – ce faceţi, de ce finanţaţi grădiniţe în Republica Moldova, când aveţi grădiniţe nefinanţate în România. Anul trecut am avut o situaţie jenantă şi dezastruoasă, când un copil a căzut într-o hazna, fiindcă era în curtea şcolii. Cu toate astea, Guvernul României a finanţat multe obiective, aici, în Republica Moldova, fără ca să primim măcar un cuvânt de mulţumire.”

De reflectat asupra acestei situații.

Dar cred că a venit demult vremea ca autoritățile de la București să schimbe logica finanțărilor pentru R. Moldova, România trebuie să fie mult mai prezentă în presa din R. Moldova, să apară tot mai multe panouri în care să fie trecute clădirile care au fost reparate din banii românilor. Și nu în ultimul rând, noi, românii din R. Moldova, să promovăm apartenența noastră la neamul românesc și să demontăm aceste sentimente românofobe.

Articole similare
Comentarii