Scriitorii noștri din Diaspora: Vitalie Vovc

Ca simplă observatoare și consumatoare de carte, remarc în ultima perioadă o tendință plăcută ca moldovenii stabiliți în străinătate să scrie proză, poezii, romane, nuvele, să scrie pentru a fi conectați la rădăcinile pe care le mai au păstrate aici, în R. Moldova.

Este și cazul românului/moldoveanului stabilit deja de 17 ani la Paris, Vitalie Vovc, care a început să scrie acum 10 ani. Astăzi și-a lansat prima carte ”Alertă oranj sau pe alocuri viscole” la Librăria Cartier din Centru, eveniment la care am fost prezentă cu mare plăcere.

A început să scrie inițial, așa cum mărturisește chiar autorul, fără a avea în gând o formă sau cu atât mai mult un maniscris, o carte propriu-zisă. Dar iată că nașterea acestei cărți s-a produs și aduce, odată cu ea, 49 de istorii din trecutul, prezentul și viitorul acestui teritoriu care azi se cheamă convențional R. Moldova. Sunt mici istorii, texte, care mai degrabă ne fac să medităm și să răspundem la întrebările existențiale decât să primim un răspuns prefabricat.

Este de apreciat această tendință frumoasă a moldovenilor noștri din Diasporă care, prin cultură, scriitură, promovează R. Moldova, transformându-se în felul acesta în cei mai adevărați ambasadori ai țării, cei mai iubitori de neam și țară.

Felicitări și pe această cale pentru Vitalie Vovc! La mai multe cărți și la cât mai mulți cititori care știu să aprecieze scriitorii autohtoni.

Articole similare
Comentarii