Sfaturi pentru îndepărtarea pesticidelor din fructe și legume

Atunci când vrem să cumpărăm fructe sau legume de la piață sau din magazine, ne întrebăm adesea cum să facem alegerea corectă așa încât acestea să nu fie dăunătoare pentru sănătatea noastră. Un semn mare de întrebare se referă la pesticidele utilizate în procesul de cultivare a fructelor și legumelor.

Ce sunt pesticidele?

Pesticidele sunt produse chimice (exceptând medicamentele) folosite pentru combaterea dăunătorilor plantelor și a produselor agricole stocate, precum și pentru combaterea vectorilor biologici ai bolilor omului și animalelor. Dăunătorii includ microbi, plante sau animale care concurează cu omul pentru hrană, distrug proprietatea, difuzează boli sau reprezintă o calamitate.

Pesticidele sunt substanțe sau amestecuri de substanțe ce conțin ingrediente biologic active împotriva dăunătorilor. Ingredientele biologic active sunt, în general, substanțe toxice cu potențial de degradare a mediului. Multe pesticide sunt toxice și pentru om. Din aceste motive producerea, ambalarea, depozitarea, transportul și utilizarea pesticidelor sunt reglementate prin lege.

Din categoria pesticidelor fac parte insecticidele, erbicidele, fungicidele și alte substanțe cu toxicitate ridicată, care servesc distrugerii insectelor (țânțari, gândaci), rozătoarelor, buruienilor și agenților infecțioși (bacterii, viruși, ciuperci).

De ce sunt folosite?

Pesticidele intră în contact cu fructele și legumele la plantare. Într-adevăr, pesticidele protejează fructele și legumele de atacurile insectelor și a germenilor de tot felul. Cu toate acestea, aceste pesticide chimice nu au fost niciodată bune pentru sănătate.

Câteva sfaturi pentru îndepărtarea pesticidelor din fructe și legume

În medie, fructele conțin mai multe reziduuri de pesticide decât legumele. Cele mai impregnate pot fi: piersicile, ciupercile, merele, salata, roșiile. Apoi ardeii și strugurii, iar lista poate continua.

În cele ce urmează vă propunem câteva sfaturi pentru îndepărtarea pesticidelor din fructe și legume înainte de a fi consumate.

Bicarbonatul de sodiu, un ingredient miracol

Este bine de știut că o simplă clătire cu apă nu este suficientă pentru ca fructele și legumele să fie curățate perfect sau dacă doriți să îndepărtați insectele și murdăria de pe ele.

Pentru a le curăța în profunzime, bicarbonatul de sodiu este ingredientul minune. Un studiu publicat in “Journal of Agricultural and Food Chemistry” arată eficacitatea bicarbonatului de sodiu, cunoscut popular ca “sodă de mâncare”, în îndepărtarea reziduurilor de pesticide. În doar 15 minute bicarbonatul de sodiu poate înlătura până la 96% din reziduuri. Eficacitatea este data de puterea crescută de alcalinizare ce simplifică structura chimică a pesticidelor, reducându-le la molecule inofensive.

Continuarea articolului  – pe site-ul www.ceconsum.eu 

Articole similare
Comentarii