Șofer român, amenințat de un englez rasist: „Nu ar trebui să conduci în țara asta. Îți rup capul”

Șofer român, amenințat de un englez rasist. Un fost militar britanic, în vârstă de 46 de ani, a lansat un atac rasist virulent asupra unui șofer român în Plymstock. Mark Evans a urmărit mașina condusă de român, după ce acesta i-a tăiat calea la un sens giratoriu din oraș, potrivit Plymouth Herald, citat de ziarulromanesc.net.

Evans a recunoscut abia la proces abuzul rasist agravat și hărțuirea agravată, comise pe 22 octombrie anul trecut față de taximetristul român. La poliție s-a declarat nevinovat.

Potrivit procurorului, autoturismul condus de Evans și taxiul condus de român aproape s-au ciocnit într-un sens giratoriu din Plymstock. Englezul l-a urmărit apoi pe român, care și-a continuat drumul.

Când acesta din urmă a oprit, Evans a mers la fereastra deschisă a mașinii și a început să strige și să înjure. Apoi, s-a luat de accentul românului.

„A strigat în sensul «de ce nu este la el în țară». Străinii nu ar trebui lăsați să conducă în țara asta”, a spus procurorul.

„Data viitoare când te văd, îți rup capul”, a mai strigat britanicul. După care s-a întors atunci când a văzut că românul s-a dat jos din taxi și i-a fotografiat numărul de înmatriculare. A smuls telefonul victimei și i l-a aruncat într-o curte din apropiere.

Șoferul român care este în Marea Britanie de șase ani, a spus că este obișnuit cu abuzurile rasiste, dar că acesta este cel mai grav incident care i s-a întâmplat.

„Eu am încercat să-l liniștesc, dar imediat ce am vorbit, el a auzit accentul. „Cuvintele lui au fost oribile. M-a făcut să mă simt un om inferior, care nu are niciun drept”, a declarat românul în instanță.

Avocatul lui Evans a mărturisit că bărbatul a luptat în Afganistan și are „probleme legate de copilărie” și suferă de tulburări și de stres post-traumatic.

Judecătorul Darlow l-a condamnat pe Evans la 12 luni de închisoare cu suspendare și termen de probă de doi ani. De asemenea, britanicul trebuie să plătească costuri de 1.200 de lire sterline și o sumă de 240 de lire sterline compensație către victimă.

Articole similare
Comentarii