Testamentul Regelui Mihai și parada de patriotism

Urmăresc cu inima strănsă ceremoniile funerare ale ultimului rege al României, Regele Mihai. Deși nu l-am cunoscut nici personal, nici la școală, la orele de istorie a românilor, pentru că nu s-a pus mare accent pe aceste momente ale istoriei, mărturisirile pe care le fac astăzi apropiații Regelui, cei care l-au cunoscut și au avut ocazia să discute cu Majestatea Sa, mă fac să fiu mândră că sunt parte a poporului român care a născut un rege de măreția Regelui Mihai. În definitiv, Regele Mihai a fost rege și pentru buneii mei care au trăit pe timpurile României Mari.

Regele Mihai a revenit ieri pentru totdeauna acasă, într-o țară pe care nu a avut-o, din care a fost izgonit. A fost un rege fără țară, dar cu un popor.

În aceste zilele, mai mulți lideri politici din România, dar și din R. Moldova (care au fost la Castelul Peleș, din Sinaia să îi aducă un ultim omagiu Regelui) fac paradă de patriotism, varsă lacrimi și scriu în cartea de condoleanțe. Ar fi fost bine ca acești lideri politici să îl fi prețuit înainte, nu după moartea sa. Poate s-ar fi molipsit de decență, morală, corectitudine, modestie, curățenie.


Las mai jos câteva dintre citatele ultimului monarh al României, cu siguranță au devenit deja celebre:

1. Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credință și fără memorie

2. Cele mai importante lucruri de dobândit, după libertate şi democraţie, sunt identitatea şi demnitatea.

3. Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri.

4. Cinismul, interesul îngust şi laşitatea nu trebuie să ne ocupe viaţa.

5. Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru.

6. Politica este o sabie cu două tăişuri. Ea garantează democraţia şi libertăţile, dacă este practicată în respectul legii şi al instituţiilor. Politica poate însă aduce prejudicii cetăţeanului, dacă este aplicată în dispreţul eticii, personalizând puterea şi nesocotind rostul primordial al instituţiilor Statului.

7. Se cuvine să rezistăm prezentului şi să ne pregătim viitorul. Uniţi între noi şi cu vecinii şi fraţii noştri, să continuăm efortul de a redeveni demni şi respectaţi.

8. Coroana regală nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unică a independenţei, suveranităţii şi unităţii noastre.

9. Copiii și tinerii țării au astăzi o viață fără granițe. În fața computerelor sau călătorind pe cinci continente, fără niciun complex de inferioritate, ei sunt acea parte a României care ne așează la nivel de egalitate cu orice altă țară a lumii.

10. Vom avea o șansă în viitor doar dacă ne vom asuma propria noastră răspundere. Nu va veni nimeni de altundeva să ne ofere binele.

Aici găsiți discursul integral al Regelui Mihai rostit în Parlamentul României pe data de 25 octombrie 2011.

https://www.historia.ro/sectiune/actualitate/articol/iata-discursul-integral-al-regelui-mihai-din-parlamentul-romaniei

Astfel, s-a stins din viață cel mai modest monarh din Estul Europei. Trăia cu niște lipsuri incredibile, a făcut tot felul de slujbe pentru a-și întreține familia, la început au avut și o fermă, doar ca să se descurce cumva după ce a fost alungat din țară. Multe ar fi de spus aici.

Închei prin a zice că Regele Mihai rămâne a fi un model de demnitate și care ne îndeamnă și pe noi, românii, să dobândim identitatea şi demnitatea.

Informația este putere, informați-vă corect
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii