Tot mai puține atribuții pentru președintele ales Maia Sandu: Spre o funcție de decor? Concluziile zilei de azi din Parlament

A fost o zi agitată astăzi la Chișinău. Sute de oamenii au ieșit astăzi în fața Parlamentului la îndemnul președintelui ales Maia Sandu ”pentru a apăra votul din alegerile prezidențiale din 15 noiembrie”. Iar în sala de ședințe a Parlamentului, deputații s-au luat la îmbrânceli, după ce socialiștii și cei de la ”Pentru Moldova” (platformă din care fac parte deputații Partidului Șor și câțiva neafiliați) au purces la votarea legii bugetului. Deputații din fracțiunile Șor și PSRM au părăsit ședința plenară. După ce opoziția a blocat microfoanele din prezidiu.

Fără dezbateri și prezentări, socialiștii, deputații Partidului Șor și câțiva neafiliați au adoptat și proiectul cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova. Tot ei au votat, în prima lectură, și proiectele de lege care prevăd un statut juridic special pentru UTA Găgăuzia.

La fel această majoritate parlamentară a aprobat în lectură finală trecerea SIS în subordinea Parlamentului. Asta înseamnă că președintele ales Maia Sandu pierde controlul asupra acestei instituții strategice a statului.

În același timp, proiectele de legi votate astăzi de majoritatea parlamentară PSRM-Pentru Moldova vor fi contestate la Curtea Constituțională. Despre aceasta au anunțat deputații din Platforma DA.

După-amiază Curtea Constituțională face anunțul mult așteptat: joi, 10 decembrie 2020, la ora 10.00, se va desfășura ședința privind validarea rezultatului alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova.

Așadar, ceea ce trebuie să subliniem în aceste condiții este faptul că într-o republică parlamentară cum este R. Moldova, funcția de președinte al țării este una mai mult de decor, iar cu atribuțiile acestuia se jonglează în funcție de cine deține majoritatea parlamentară. SIS-ul a fost în repetate rânduri ”luat” și apoi ”dat” președintelui țării.

Deci, revenim la chestiunea esențială: fără o majoritate parlamentară, președintele ales Maia Sandu are practic mâinile legate din punct de vedere legal. Tot mai puține funcții care să îi permită realizarea unei schimbări reale în R. Moldova, tot mai aproape spre o funcție decorativă, dacă nu vor avea loc alegeri parlamentare anticipate. Iar poporul? Iar alegătorii? Vor fi utilizați în continuare în aceste lupte politice interminabile.

Articole similare
Comentarii