Va ajunge sau nu Plahotniuc la pușcărie în R. Moldova, dacă îi va fi demonstrată vinovăția?!

”Dacă dosarul va fi formulat corect și dacă autoritățile Republicii Moldova vor fi capabile să prezinte garanții că procesul de judecată va fi impecabil, precum și îl vor implementa cu monitorizare internațională, ca să confirme astfel de garanții, atunci teoretic e posibil”. Astfel a răspuns pentru Portalul Nr.1 al Diasporei ER NEWS expertul independent Vlad Lupan, fost ambasador al Republicii Moldova la ONU, la întrebarea dacă va ajunge sau nu Plahotniuc la pușcărie în R. Moldova, dacă îi va fi demonstrată vinovăția.

Potrivit expertului, autoritățile din Republica Moldova însă nu merg pe această formulă.

”Vin alegerile, se creează impresia că Președintele Dodon crede că poate câștiga și fără să-l deranjeze pe Plahotniuc, ba chiar ar beneficia politic din aflarea sa în SUA. Dar nu putem exclude showuri adiționale pe acest subiect, pentru ca actualul Președinte al Republicii Moldova să mai rupă câteva voturi de la cei ce își doresc anti-corupție, dar nu sunt ferm convinși care din forțele politice din Republica Moldova ar putea real să implementeze un asemenea program. Să nu uitam, știința politică presupune că este mai ușor să câștigi un al doilea mandat din poziția de guvernare, dacă nu exista sofisticare politică a electoratului – și este suficient să întreprindă ceva acțiuni minime în acest sens. Însă tema lui Plahotniuc nu e un subiect ce ține de atenția publică la nivel maxim acum, însă să vedem mai târziu, mai aproape de alegeri”, a subliniat Vlad Lupan.

Întrebat în ce măsură fostul lider PDM ar fi protejat în SUA, expertul independent a precizat că ar fi naiv și simplist să facem asemenea legături directe.

”SUA nu este Republica Moldova. Nimeni aici nu-și va risca atât de mult cariera deja oficială și reputația mai departe de situația actuală, încât să purceadă la protecție deschisă. Plahotniuc are alte soluții, inclusiv judecata, unde poate demonstra relativ ușor că nu va fi tratat adecvat de justiția Republicii Moldova. Chișinăul actual nu cred că va angaja un avocat în SUA ca să-l contracareze pe domnul Plahotniuc, ceea ce spune multe. Deci nu există niciun motiv adițional pentru ca vreun oficial din SUA să-și păteze adițional reputația cu acest caz, când acesta este lăsat baltă chiar de către Republica Moldova. În plus, suntem într-un an electoral în SUA și, de exemplu, Ambasadorul Grenell nu este nominalizat permanent, ci ca Ad Interim, adică temporar – până la alegeri, care vor diminua din atenția SUA față de așa cazuri ca Plahotniuc, care nu este prioritar acum, când cel mai probabil este implicat în proceduri legale, iar SUA în alegeri și pandemie”, a declarat Vlad Lupan.

Expertul independent Vlad Lupan, fost ambasador al Republicii Moldova la ONU, oferă o viziune de peste Ocean asupra situației politice din R. Moldova. Interviul integral poate fi urmărit pe Portalul Nr.1 al Diasporei ER NEWS accesând link-ul de mai jos:

https://www.elenarobu.md/vlad-lupan-intr-un-interviu-exclusiv-pentru-er-news-despre-plahotniuc-justitia-din-sua-miscarile-lui-dodon-si-inactiunile-blocului-acum/

Articole similare
Comentarii