(VIDEO) Au încântat publicul francez cu dansul și cântecul nostru popular

Delegația din Ungheni și Ansamblul Struguraș au pregătit ca la carte seara tradițiilor noastre românești în cadrul unui eveniment organizat de orașul francez Andrézieux-Bouthéon cu care Ungheniul a stabilit un parteneriat acum 2 ani.

După ce au parcurs mai bine de 2500 de km, unghenenii au prezentat un program artistic de aproapre 2 ore. Au făcut cunoscute publicului francez tradițiile și cultura noastră românească.

Seara a început cu o suită de dansuri populare.

Apoi pe scenă a urcat liceana Alina Turețchi, câștigătoarea marelui premiu la concursul de cântece franceze 2018, organizat la Ungheni.

Iar dansatorii ansamblului Struguraș au încântat publicul francez cu renumita noastră Horă, un dans pe care îl păstrăm cu demnitate din moși-strămoși.

Din program nu a putut lipsi cântecul nostru de neam și țară – Doamne, ocrotește-i pe români, interpretat de Dana Mihăilă, câștigătoarea mai multor concursuri muzicale locale și naționale. Dana a fost acompaniată la ghitară de Andreea Bujor, laureata concursului de nuvele franceze organizat la Ungheni.


Dirijorul Ansamblului Struguraș Dumitru Plaschevici, i-a încântat pe francezi cu un cântec la acordeon.

Programul artistic a devenit și mai colorat prin dansurile țigănești, puse în scenă cu atâta pasiune și dăruire de către tinerii ungheneni.

Seara nu a putut fi încheiată altfel decât printr-o suită de cântece interpretate de binecunoscuta artistă Silvia Zagoreanu, directoarea Palatului de Cultură din Ungheni.


În discursul său de mulțumire, primarul orașului francez Andrézieux-Bouthéon, Jean-Claude Schalk s-a întrebat dacă în țara sa mai există folclor sau tradiții. ”În Moldova unde viața este foarte complicată, cu un salariu mediu mizer, acești tineri, dar și cultura, istoria lor reprezintă dezvoltarea țării. Mi-a atins inima să văd ceea ce au făcut acești tineri pe scenă, în timp ce noi, în Franța, în cultura noastră nu suntem capabili să-i mobilizăm pe tineri în diverse acțiuni”, a precizat primarul din Andrézieux-Bouthéon.

Articole similare
Comentarii