(video) Povestea sportivului Ilie Oloieru, stabilit în Franța, care a ajuns antrenorul celui mai cotat sportiv din Franța

Pe sportivul Ilie Oloieru l-am întâlnit în orașul Beziers din Sudul Franței, plin de entuziasm vorbind despre R. Moldova și performanțele sportive pe care le-ar putea obține moldovenii noștri. Are 49 de ani, este originar din satul Călugăr, raionul Fălești și s-a stabilit în Franța din 1996. A ales această țară după ce o vizitase, ca sportiv. I-a plăcut aici și a decis să râmână. Pentru a-și asigura existența inițial a lucrat la via unui proprietar francez, iar în week-end făcea alergări pentru diferite cluburi franceze.

În 2003 a avut norocul să îl cunoască pe sportivul francez Martin Fourcade, pe atunci un adolescent de 13-14 ani, care schia alături de părinții săi în munții Pirenei. O perioadă scurtă chiar i-a fost și antrenor: a fost o muncă de voluntariat la rugămintea părinților lui Martin Fourcade care i-au propus moldoveanului Ilie Oloieru să antreneze echipa de tineri biathloniști care nu aveau antrenor. Moldoveanul povestește, în cadrul unui interviu video pentru blogul elenarobu.md, cum îi antrena pe tineri, pe un poligon de tir neamenajat (neoficial). De asemenea, oferă detalii interesante despre relația sa cu sportivul francez.

Astăzi Martin Fourcade este considerat un biathlonist fenomen în Franța, după ce a cucerit 5 medalii de aur la Jocurile Olimpice de Iarnă din 2014 și 2018.

Indubitabil, fiecare sportiv, pe parcursul carierei sale spre topul olimpic, trece mai multe etape. E ca și cum ar construi un edificiu, pentru a încununa acest edificiu cu un acoperiș. Exact la fel sportivii ajung pe acoperișul sportului, care este considerat aurul olimpic. Cu siguranță, la construcția edificiului lui Fourcade, pe lânga ceilalți antrenori, pe care i-a avut la diferite etape ale carierei sale, o parte din construcție a fost făcută și de antrenorul Ilie Oloieru.

În interviul video , sportivul Ilie Oloieru, care în continuare este membru al Federației de Biathlon din Moldova, spune ce ar trebui de făcut pentru ca și moldovenii să aibă performanțe pe plan internațional, dar și ce gânduri îl leagă de R. Moldova astăzi.

De ceva vreme, Ilie Oloieru și-a concentrat activitatea, în Franța, în domeniul imobiliar. Chiar dacă pentru copiii săi, R. Moldova este țara de vacanță, pentru Ilie Oloieru, R. Moldova rămâne mereu a fi ”acasă”.

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei. 

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii